Tak bo račun za vrtec, ko bo zaprt, nujno varstvo le za te otroke

Foto: Profimedia Vrtec
Ministrstvo za izobraževanje je v okrožnici pojasnilo nekaj dilem.
Oglej si celoten članek

Kakšen bo račun za vrtec?

Starši so za čas, ko je vrtec zaprt, oproščeni plačila vrtca. Brezplačno bo tudi nujno varstvo.

Kateri otroci lahko gredo v nujno varstvo?

Le otroci staršev, ki bodo dolžni še naprej opravljati svoje delo. To bodo starši dokazoval z izjavo delodajalca, da je njihovo delo pomembno za delovanje države v izrednih razmerah. Obrazec bo na voljo v kratkem, izrecno pa v okrožmici navajajo službe v zdravstvu, policiji, civilni zaščiti in službe, povezane z oskrbo prebivalstva.

Nujno varstvo je na voljo tudi za šolske otroke do vključno petega razreda. 

Otrok bo moral biti zdrav, pred vstopom mu bodo izmerili vročino.

Kje bo nujno varstvo?

To določi župan v sodelovanju z ravnatelji in civilno zaščito. Trenutno preverjajo potrebe. 

Kako bodo plačane vzgojiteljice?

Odloči ravnatelj, nekatere bodo opravljale nujno varstvo, lahko pa so na čakanju na delo (80-odstotno nadomestilo) ali odsotne zaradi varovanja svojih otrok zaradi višje sile (50-odstotno nadomestilo). 

Pod kakšnimi pogoji bodo lahko starši ostali doma?

Možna je odsotnost s 50-odstotnim nadomestilom plače zaradi izrednih razmer, sicer pa je možno tudi koriščenje rednega dopusta. Bolniški dopust je možen le v primeru, da so otroci bolni.

Čeprav se nujno varstvo zagotavlja le do vključno petega razreda, starost otroka ni pogoj za uveljavljanje nadomestila zaradi višje sile. Nadomestilo lahko uveljavlja vsak, ki izkaže potrebo, je zagotovila Martina Vuk. 

Tako bo potekalo izobraževanje na daljavo

"Skupina ne bo večja od šest otrok, imamo navodila NIJZ, kako naj poteka, od velikosti prostora do zračenja, v primeru lepega vremena je navodilo, da čim več časa preživijo zunaj. Kje bo potekalo nujno varstvo, bo določil poveljnik civilne zaščite po posvetu z županom, oni vedo, kje je najbolj primerno mesto in kakšne so potrebe. Skupine se ne bodo združevale in družile," je na novinarski konferenci povedala Martina Vuk, državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje. 

"Za tiste, ki bodo doma, bodo dobili navodila, kako se izvaja izobraževanje na daljavo, kaj lahko uporabljajo kot podlago, gradiva bodo javno dostopna, sodelovala bo RTV Slovenija, izvajano bo preko programov RTV Slovenija, je še povedala. 

"Ogromno je vprašanj, kar se da, je treba rešiti v lokalnem okolju, ni enega recepta na en način, kako naj vsak vrtec ali šola deluje, odvisno je od potreb okolja in zmožnosti," je še dodala. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.