Tako bo delovala aplikacija proti širjenju okužb

aplikacija ostanizdrav #ostanizdrav covid-19 korona virus aplikacija ostanizdrav #ostanizdrav covid-19 korona virus aplikacija ostanizdrav #ostanizdrav covid-19 korona virus aplikacija ostanizdrav #ostanizdrav covid-19 korona virus aplikacija ostanizdrav #ostanizdrav covid-19 korona virus aplikacija ostanizdrav #ostanizdrav covid-19 korona virus aplikacija ostanizdrav #ostanizdrav covid-19 korona virus
V soboto se izteče pogodbeni rok za prilagoditev nemške aplikacije na Ostani zdrav aplikacijo, ki je prilagojena za naše razmere.
Oglej si celoten članek

Na današnji tiskovni konferenci vlade sta aplikacijo Ostani zdrav podrobno predstavila državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo Peter Geršak in direktor podjetja RSteam Primož Cigoj.

Geršak je uvodoma izpostavil, da je namen aplikacije ta, da se v primeru okužbe posameznika v čim večji meri prekine veriga prenosa okužbe. Aplikacija Ostani zdrav, prilagojena za naše razmere, je že delujoča, trenutno jo testirajo na ministrstvu in NIJZ-ju. "Ker gre za prilagoditev aplikacije, je potrebno izvesti natančne preglede samega delovanja, potrebno je testirati funkicionalnost in zagotoviti varnost za apliakacijo."  Aplikacija bo tako do roka oddana v aplle in google play store trgovine, v sam pregled in v objavo. Na podlagi izkušenj ostalih držav Geršak pričakuje, da na voljo za namestitev za mobilne naprave Slovencev in Slovenk v drugi polovici avgusta. 

"Ne gre za sledenje"

Državni sekretar Geršak pri tem izpostavi, da ne gre za sledenje, saj aplikacija nima dostopa do lokacijskih podatkov, nima dostopa do imenika in nobenih drugih podatkov na pametnih telefonih, na podlagi katere bi se lahko sklepalo na identiteto uporabnika. Vanjo svojih podatkov ne bomo vnašali. 

"Pametna telefona si bosta preko blotooth tehnologije izmenjala naključni oddajni kodi, poleg te se bo zabeležil tudi čas srečanja in samo oddaljenost med telefonoma. Zabeležena ne bo niti lokacija niti ime uporabnika." Kode se bodo zaradi varnosti spreminjale na 10 minut, po 14 dnevih se bodo iz telefonov izbrisale. 

Geršak poudarja, da je uporaba prostovoljne aplikacije pomembna in smiselna, ko smo še zdravi, še preden se okužimo. "V primeru, da smo okuženi, pa lahko prostovoljno obvestimo uporabnike appa, da smo zboleli. To storimo preko oddajnih kod, ki - še enkrat - ne razkrivajo identitete uporabnika." 

aplikacija ostanizdrav #ostanizdrav covid-19 korona virus

Vnos kode o okuženost prostovoljen

"V primeru, da ste bili okuženi, prejmete od epidemiologo 10-mestno kodo, vneste v app, pošjete na strežnik. Na ta način boste prostovoljno obvestili uporabnike, ki so bili v stiku z vami, da so bili v stiku z okuženo osebo," pojasnjuje Cigoj.
 
Aplikacija obveščenih uporabnikov bo na pametnem telefonih izračunala stopnjo tveganja okuženosti. Obveščeni uporabnik bo lahko dobil informacijo o nizki stopnji tveganja, informacijo, da je stanje tveganja še nepoznano in najvišjo, rdečo stopnjo tveganja.  Aplikacija ni kompatibilna s tistimi iz drugih držav, Nemci jo še nadgrajujejo, da bi lahko komunicala z drugimi. 

Učinkovita že pri 14-odstotni uporabi prebivalstva 

Na vprašanje, koliko ljudi bi moralo uporabljati aplikacijo, da bi bila stvar res učinkovita, Geršak odgovarja, da bi moralo aplikacijo uporabljtai 60 odstotkov ljudi, da bi bili vidni učinki na zmanjšanje okužb. Dodaja, da je bila pred mesecem dni objavljena dodatna študija, ki nakazuje, da so pozitivni učinki vidni že pri uporabi 14 odstotkov populacije. 

"Težko je napovedati, koliko Slovencev se bo odločilo za uporabo, pričakujemo pa, da bodo ravnali odgovorno," sklene Geršak. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 20:26 30. Julij 2020.

    aplikacija ne bo delovala,ker ne bo uporabnikov... pa se anonymus bo tu karte zravn mesal... ko se je ta norija …

  • 13:26 30. Julij 2020.

    Vsak nadzor posameznika je omejevanje človekovih pravic ! Tudi stroka si ni enotna glede tega . Ko pomislim,kako je Hojs …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.