Tako bo izzive glede RTV naslovila kandidatka za kulturno ministrico

Foto: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra
Foto: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra
Odbor za kulturo je z devetimi glasovi za in šestimi proti kot ustrezno ocenil predstavitev kandidatke za kulturno ministrico Aste Vrečko.
Oglej si celoten članek

Po poklonu Borisu Pahorju je kandidatka za kulturno ministrico izpostavila, da je kulturni sektor zaznamovan z odsotnostjo sistematične kulturne politike in strateškega razmisleka. Razvojna sodobna kulturna politika mora biti vključujoča in nasloviti družbeno vlogo kulture in umetnosti. Nova sestava ministrstva za kulturo bo tako primarno naslovilo izzive samozaposlenih, področje medijev, vzdržnega sistema javnih razpisov, okrepitve sistemskega vlaganja in varovanja kulturne dediščine ter promocijo kulture, tudi na mednarodni ravni, je dejala Vrečko.

''V odnosu do kulture se kaže naprednost, solidarnost in odprtost,'' je poudarila Vrečko in dodala, da gre za sektor, ki je bil močno prizadet zaradi epidemije, pa tudi z odnosom prejšnje vlade. Z miselnostjo, da gre za prostočasno dejavnost, se področju odvzema legitimnost, urejenost statusa kulturnih delavcev in dostojne pogoje dela in plačila, meni kandidatka za kulturno ministrico.

Vrečko napoveduje vrnitev ugleda področju in uveljavitev dostojnega plačila za delo, urejene bivanjske pogoje in socialno-zdravstveno varnost kulturnih delavk in delavcev. Spremembe bodo sprejete tudi na področju štipendijske politike, pri kateri bodo razpisni mehanizmi naravnani bolj trajno.

Za umiritev dialoga in ureditev konflikta z nevladnimi organizacijami

Ministrstvo za kulturo (MK) bo delovalo z vsemi sferami kulturne produkcije in vzpostavilo dialog z vsemi deležniki. Na podlagi usklajevanj bo sprejet 10-letni investicijski program za vlaganje v kulturno infrastrukturo, ki bo tudi naslovil pretečene projekte.

Vrečko je napovedala revizijo političnih odločitev na področju kulture izpred zadnjih dveh let. Po njenem mnenju sodni postopki in spori zoper MK odražajo neprimeren odnos, ki ga bo zamenjal strpnejši dialog. V luči tega bo naslovljen tudi konflikt med MK in nevladnimi organizacijami na Metelkovi 6.

Vrečko obljublja podporo tako institucionalni kot neodvisni sferi, ki je pogosto zapostavljena. Naslovljeni bodo problemi neenakomernega razvoja, manko podpore in premajhni vključenosti širše populacije.

Vrečko napoveduje revizijo nacionalnega programa za kulturo. Stabilno financiranje javnih institucij bo upoštevano v pripravi rebalansa proračuna.

Foto: Žurnal24 42. obletnica Radia Študent galerija Alcatraz, Metelkova mesto Poseben poudarek bo dan slovenskemu filmu 

Na področju varovanja dediščine bodo naslovljeni izzivi pri premični in nepremični kulturni dediščini, uvedene bodo inovativne prakse varovanja dediščine v proces upravljanja in ohranjanja. Na tem področju bo še posebej pomembna implementacija rešitev na področju digitalizacije.

Posebnega poudarka bo deležno avdio-ovizualno področje. Pri tem je izpostavila specifične karakteristike filmskega področja, ki potrebuje stabilne in neodvisne produkcijske pogoje. Vrečko je napovedala novo vrednotenje vrednosti slovenskega filma in avdiovizualne kulture v celotni verigi delovanja, kot tudi digitalizacijo filma.

Obeta se nova medijska zakonodaja

''Neodvisni mediji pomenijo, da ni vpletanja kapitalskih zasebnih interesov kot tudi ne politike. Politik ni urednik ali odločevalec vsebin, tudi minister za kulturo ne odloča o medijih, ampak ustvari infrastrukturne pogoje in platformo, da lahko ustvarjalci delajo,'' je dejala Vrečko in napovedala ponovno vzpostavitev medijskih standardov.

Pri tem je napovedala nov zakon o RTV in nov medijski zakon. O javnem zavodu RTV je dejala, da RTV ni zgolj dnevno informativni program, temveč vsebuje tudi drugo javno infrastrukturo. RTV ima enega najstarejših arhivov avdio-vizualne produkcije, kulturni, umetniški in izobraževalni program ter zavod, ki financira slovenski film. ''Depolitizacija pomeni, da v organih RTV ni več toliko predstavnikov političnih strank,'' meni Vrečko.

Vrečko ocenjuje, da regulacija medijskega področja zaostaja za dolgoročnimi trendi in strukturnimi spremembami. Kot ključne izzive vidi problematike netransparentnosti, visoke koncentracije lastništva medijev, naraščajoči tržni moči digitalnih platform in slabšanjem delovnih pogojev zaposlenih.

Decentralizacija kulture

V luči tega, da gre za področje, ki ne sme služiti partikularnim interesom in biti prepuščeno zakonitosti trga, Vrečko napoveduje celosten in skladen razvoj vseh sektorjev v kulturi in dostopnosti raznolike kulture na vseh nivojih. Poleg večjega pomena kulturno-umetnostni vzgoji in več vsebinam v medijih napoveduje podporo lokalnim kulturnim domovom.

Obenem je izpostavila, da mehanizmi podpore ne smejo temeljiti na številkah, saj bi tako lahko prišlo do hiperprodukcije.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 08:58 1. Junij 2022.

    Lepo prosim urednika Žurnala, da mi pojasni: " meni Vrečko" , " je dejala Vrečko". Je to moški ali ženska. …

  • 08:50 1. Junij 2022.

    Ukinit obveznost plačevanje RTV skropucala! Če ne drugače, refererendum!

  • MK
    22:43 31. Maj 2022.

    TOREJ BO FILALA DENAR NA METELKOVO od tam pa v privatne žepe masovno. Čestitke glupi narod. Kaj ste to izvolili?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.