Prevetrili bodo državno revizijsko komisijo

Foto: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za javno upravo Rudija Medveda (LMŠ) pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo
Foto: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za javno upravo Rudija Medveda (LMŠ) pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo
Vlada je sprejela predlog novele zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja.
Oglej si celoten članek

Kot je dejal minister za javno upravo Rudi Medved, je novela še posebej pomembna za infrastrukturne projekte. Prepričan je, da bodo v prihodnje pospešili nekatere postopke, ki so jih nekateri nenavadno dolgo zavlačevali. 

Zaostrili so odgovornost naročnikov, ponudnikov in državne revizijske komisije. "Rad bi opozoril, da ne smemo imeti prevelikih pričakovanj, da bomo že naslednji dan po potrditvi novele zagnali nekatere projekte," je poudaril Medved. Izpostavil je tudi dejstvo, da v Sloveniji na področju javnega naročanja še zdaleč ni vse narobe. Letno se izvede več kot 6000 javnih naročil, od česar jih nekaj manj kot 300 konča na državni revizijski komisiji. V večini primerov gre za rutinske zadeve, v 10 odstotkih pa za bolj zapletene primere. 

Vlada bo prevetrila tudi državno revizijsko komisijo. "Praksa je pokazala, da potrebujemo širši spekter strokovne podkovanosti, ne samo pravno, saj so javna naročila in pritožbe tako kompleksne, da potrebujemo tudi ljudi z drugimi strokovnimi znanji," je dejal minister. Vlada bo tako povečala število članov komisije s 5 na 7, zvišala bo starostno mejo, kompetence in kvalifikacije. "Po novem bodo kandidati za člane ali članice morali skozi strokovno sito, ki bo preverilo vse te navedene kvalifikacije, in najbolje se nam je zdelo, da je takšna komisija sestavljena iz članov sodnega sveta." Medved je prepričan, da bodo tako v komisijo prišli najbolj usposobljeni, s čimer bodo zagotovili večjo neodvisnost. 

Spreminjajo se roki

Pomemben korak k temu, da se pospešijo postopki javnega naročanja, je tudi odločitev, da se skrajša rok, v katerem mora naročnik izdati novo odločitev, po tem, ko je bila odločitev že na državni revizijski komisiji. Ta rok bo zdaj 60 dni.

Državna revizijska komisija bo morala prednostno obravnavati velika javna naročila, v vrednosti nad 10 milijonov evrov. Komisija bo morala presojati samo bistvene kršitve in odločati o vseh točkah pritožbe na enkrat. "V preteklosti so se ustavljali postopki tudi 'zaradi vejic'," je karikiral minister.  

"Zdaj je nad komisijo samo modro ali oblačno nebo"

Pomembna sprememba je tudi uvedba sodnega varstva. "Trenutno smo edini v Evropi, ki nimamo sodnega varstva. Državna revizijska komisija je samostojna, nad njo je samo modro ali oblačno nebo," je trenutno stanje opisal minister. "Sami ugotavljamo, da v določenih primerih odločitve državne revizijske komisije zahtevajo revizijo. Kdo pa pravi, da je komisija vselej nezmotljiva." Novela tako uvaja institut pravnega sodnega varstva, ki ga bo izvajalo upravno sodišče, vendar na način, da se zaradi tega ne bodo ustavljali sami konkretni postopki. 

Minister je poudaril, da niso šli v spremembe samo zaradi karavanškega predora ali katerega drugega večjega naročila. "Minula praksa je pokazala, da bi morale te rešitve, če delujejo drugje, delovati tudi pri nas. Je pa res, da takšne kulture pritoževanja drugje ni," pravi. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.