NIJZ jo je končno dokončal: Tako deluje nova aplikacija za branje QR kode

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Direktor NIJZ Milan Krek je pojasnil, da nova aplikacija za preverjanje EU digitalnih potrdil deluje. Komentiral je tudi inšpekcijski nadzor s strani informacijske pooblaščenke.
Oglej si celoten članek

Direktor NIJZ Milan Krek je danes v izjavi za medije uvodoma pojasnil, da je bil zadnji čitalec za branje QR kod naložen sinoči. Aplikacija zdaj že deluje, ob skeniranju se tako pojavijo naslednji podatki: ime, priimek in letnica rojstva. Na ta način je možno preveriti istovetnost lastnika kode in uradnega identifikacijskega dokumenta, ki ga predloži.

Krek je izdal, da je informacijska pooblaščenka zaključila inšpekcijski nadzor na NIJZ: ''S tem smo zaprli zadevo, informacijska pooblaščenka je na NIJZ prenehala delati inšpekcijski nadzor in je zadevo predala Ustavnemu sodišču. Delovali bomo po odloku vlade, v skladu s tem smo tudi uredili vse čitalce in upamo, da bomo šli zdaj brez težav naprej." Ocenil je, da je bil nadzor nepravilen in dejal, da so za NIJZ tovrstni nadzori zahtevni po kadrovski in ostalih vidikih, tudi zaradi dolgotrajnosti postopka, in se navezal na zahtevno upravljanje epidemije. Na vprašanje, zakaj torej aplikacija ni bila že sprva opravilna, je odvrnil, da je njihova notranja skupina, sestavljena tudi iz pravnikov, seznanjena z vsemi potrebnimi postopki in upravljanjem podatkov, nova verzija pa prav tako sledi odlokom vlade.

Glede prve različice aplikacije je dejal: ''Celotna Evropa ima takšno verzijo. Če naložite čitalnik iz Nemčije, lahko berete kodo z vsemi osebnimi podatki. Zgolj v Sloveniji bomo imeli 3 podatke.'' Kot je še povedal, aplikacija za sistem android deluje, za iOS pa bo še potrebno nekaj dela zaradi zahtevnejše procedure.

Obenem je še podal nekaj podatkov o poteku epidemije. Situacija v Evropi se hitro slabša, veliko držav se je v zadnjih dveh tednih obarvalo rdeče po evropskem zemljevidu ECDC, 16 držav ima povečano incidenco. V Sloveniji je največ na novo zabeleženih okužbi v gorenjski, jugovzhodni in posavski regiji, sedemdnevna incidenca raste tudi pri nas.

Spomnil je na pomembnost precepljenosti. Ljudje nad 80 let, ki niso cepljeni, v 28 odstotkov primerov ob okužbi potrebujejo hospitalizacijo, delež precepljenosti v tej starostni skupini pa je v primerjavi z zahodnejšimi deli Evrope manjši, znaša 64 %. Polna precepljenost prebivalstva v Sloveniji znaša 39 odstotkov. S tega vidika je pomembno poudariti, da cepljeni redkeje zbolijo. Če vendarle pride do tega, gre za blažji potek bolezni z manjšo možnostjo hospitalizacije. S cepljenjem pomagate tudi drugim.

Slovenija Skrb vzbujajoče: Število okuženih strmo narašča

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 12:25 7. Avgust 2021.

    Mehičanka76 - točno tako. V starih časih so take programčiče napisali v eni sobi v enem tednu (vključno s temeljitim …

  • 10:05 7. Avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko …

  • 10:02 7. Avgust 2021.

    Google Play pravi, da ni OK.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.