Tako hitro trošimo letošnje bone

Foto: Profimedia
V dobrih dveh tednih unovčenih za skoraj 11 milijonov evrov letošnjih bonov.
Oglej si celoten članek

Medtem ko smo v 13-ih mesecih v Sloveniji unovčili 166 milijonov evrov vrednosti turističnih bonov, ki jih je država lani izdala za pomoč turizmu, smo v le dobrih dveh tednih unovčili že nekaj manj kot 11 milijonov evrov vrednosti novih bonov. Zakon o interventnih ukrepih, ki je prinesel bone21, je v veljavo stopil sredi julija. 

Skupna vrednost lanskih turističnih bonov je 356,9 milijona evrov, vrednost bonov21 pa je 192,2 milijona evrov. Lani smo odrasli prejeli bone v vrednosti 200 evrov, letos v vrednosti 100 evrov. Mladoletni so v obeh primerih prejeli bone v vrednosti 50 evrov. 

Če preračunamo v odstotke, to pomeni, da je bilo doslej vnovčene 46,53 odstotka vrednosti lanskih turističnih bonov in 5,62 odstotka letošnjih bonov. Razlog za bistveno hitrejše koriščenje letošnjih novih bonov je seveda v veliko večjem spektru možnosti porabe teh bonov.

Tudi za hrano in pijačo

Medtem, ko je lanske turistične bone mogoče unovčiti le za turistične nastanitve, oziroma prenočitve z zajtrkom, je nove bone21 možno koristiti v panogah gostinstva, kulture, športa, med drugim za obisk sejmov in srečanj, muzejev, kinematografov, fitnes obratov, obratovanja žičnic, botaničnih in živalskih vrtov, za nakup knjig ali najem športne opreme ter tudi nakup smučarskih kart. Novi boni so tako na primer unovčljivi za dejavnost strežbe jedi in pijač, dejavnosti potovalnih agencij in organizatorjev potovanj ter tudi umetniškega uprizarjanja, izobraževanja in usposabljanja na področju kulture in umetnosti. 

Skoraj milijon evrov porabljenih v knjigarnah

Za 5,5 milijona evrov novih bonov je bilo uporabljenih v turizmu, 2,4 milijona evrov v gostinstvu, dober milijon v kulturi, nekaj več kot 400 tisoč evrov v športu. Pri ponudnikih, ki izvajajo dejavnost trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah s knjigami pa je bilo unovčenih 959.541,70. Z boni je mogoče kupiti zgolj učbenike in zvezke, ne pa tudi šolskih potrebščin.

Možno koriščenje dveh bonov hkrati

Lanskih turističnih bonov ostaja neizkoriščenih za dobrih 190 milijonov evrov. Kolikšen delež bo ostal neporabljen,. bo znano konec leta, ko veljavnost teh bonov poteče. V zadnjih dveh mesecih je bilo porabljenih 32 milijonov evrov vrednosti lanskih turističnih bonov. Možno je namreč tudi sočasno unovčenje dveh bonov, potrebno pa je izpolniti dvoje obrazcev. 
 Za plačilo z novim bonom je na primer dovoljena kombinacija prenočitve s polpenzionom, športnega in kulturnega doživetja. Zgolj prenočitev z zajtrkom ali brez je tako možno plačati z lanskim bonom, ostale storitve pa je potrebno doplačati z novim.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 21:25 3. Avgust 2021.

    marsikateri otrok pa tudi penzionist bo za ta bon se enkrat lahko do sitega najedel. amapk naj se vlada s …

  • 15:55 3. Avgust 2021.

    ne jemljem podkupnine

  • 15:41 3. Avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.