Tako je po novem okrašena Ljubljana

Foto: Anže Petkovšek prižig lučk Foto: Anže Petkovšek prižig lučk Foto: Anže Petkovšek prižig lučk Foto: Anže Petkovšek prižig lučk Foto: Anže Petkovšek prižig lučk Foto: Anže Petkovšek prižig lučk Foto: Anže Petkovšek prižig lučk Foto: Anže Petkovšek prižig lučk Foto: Anže Petkovšek prižig lučk Foto: Anže Petkovšek prižig lučk Foto: Anže Petkovšek prižig lučk Foto: Anže Petkovšek prižig lučk
V Ljubljani se je sinoči s prižigom lučk začel praznični december, ki bo imel letos nekaj posebnosti, odprle so se tudi hišice z darilnim programom in gostinsko ponudbo.
Oglej si celoten članek

50 km prazničnih luči bo gorelo do 16. januarja 2022. Osrednja tema okrasitve, ki jo je zasnoval Urban Modic, je pomembnost skupine in sožitja; okrasitev zato nosi naslov Vsemoč – moč vseh. Aktualni koncept sestavlja približno 850 skulptur in likov. Novost so pretežno predelani in ponovno uporabljeni upokojeni elementi mestne razsvetljave. Jedro okrasitve bo tristrana piramida nad Prešernovim trgom, na katero se navezujejo zgodbe preostalih ulic in trgov. Na novo bo okrašena tudi pot od Vodnikovega trga, Poljanske ceste in Prekmurskega trga proti Cukrarni. Drevesa na obrežjih Ljubljanice bodo povezana s svetlobno mrežo – z dolgo svetlobno verižico.

Foto: Anže Petkovšek prižig lučk

Na Bregu in Petkovškovem nabrežju stoji 16 hišic z darilnim programom, postavili so tudi že 21 hišic z gostinsko ponudbo, in sicer na Bregu, Cankarjevem nabrežju, Kongresnem trgu, Prešernovem trgu in Gallusovem nabrežju. Letos predstavljamo dve novi lokaciji - na Stritarjevi ulici ter na križišču Kongresnega trga in Wolfove ceste.

Smreke, ki jih bodo okrasili meščani

Posebnost letošnjega leta je povabilo meščankam in meščanom ter obiskovalcem Ljubljane, da tudi sami okrasijo božična drevesca v mestnem jedru. V luči krožnega gospodarstva bodo to “zelena drevesa”, božična drevesa, ki jih bomo po praznikih vrnili v naravo: na Wolfovi ulici bosta postavljena dva gozdička s šestimi smrečicami, skupaj torej 12 smrečic različnih velikosti; na Čopovi ulici bodo postavljeni 4 gozdički s skupaj 24 smrečicami različnih velikosti; na Stritarjevi ulici bodo postavljeni 4 gozdički s skupaj 24 smrečicammi različnih velikosti; na Trubarjevi ulici pa bo 19 smrečic postavljenih pred posameznimi lokali.

Na zadnji večer letošnjega leta bo ob polnoči mesto razsvetlil petminutni ekološki ognjemet z grajskega griča, katerega neto cena je 4.000 evrov. Sredstva za okrasitev znašajo 220.000 evrov in so zagotovljena preko koncesijske pogodbe za javno gospodarsko službo urejanja javne razsvetljave.

Meščanke, meščane in obiskovalce bodo preko družbenih omrežij Mestne občine Ljubljana in Turizma Ljubljana pozvali h krašenju drevesc na Stritarjevi, Čopovi in Trubarjevi ulici. Meščane prosijo, da okraskov za to priložnost ne kupujejo in prispevajo zgolj tiste, ki jih že imajo. Po koncu praznične okrasitve bodo lepo ohranjene okraske podarili družinam v stiski in otrokom v počitniških domovih preko humanitarnih programov ZPM Ljubljana Moste-Polje.

Otroci so poskrbeli tudi za okrasitev parka Zvezda z lampijoni, ki so jih pod mentorstvom Andreja Erjavca pripravili učenci več kot 30 ljubljanskih osnovnih šol. Letošnjo temo so posvetili slikarju Mondrianu.Okrasili pa bodo tudi smreko v Mestni hiši, in sicer z okraski, narejenimi iz odpadnih plastenk jogurta, ki so jih izdelali učenci OŠ Franceta Bevka.

Smreka na Prešernovem trgu je iz Murgel

Foto: Anže Petkovšek prižig lučk

V Ljubljani so okrasili kar 10 smrek. Smreka, ki letos krasi Prešernov trg, je visoka 15 metrov, težka 3 tone in okrašena s približno 15 kilometri luči. Mestni občini Ljubljana jo je podaril meščan iz Murgel. Ostale smreke bodo postavljene na istih lokacijah kot lansko leto: pred in v Mestni hiši, Stari trg, Levstikov trg, Mala ulica, Figovec, Trdinova cesta in Ljubljanski grad. Nova pa je lokacija na Trgu mladinskih delovnih brigad.

Na Gallusovem nabrežju bodo tudi letos jaslice iz slame avtorja Antona Kravanje – s figurami v naravni velikosti, prav tako bosta okrašena Jakopičevo sprehajališče in Mestna hiša.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 12:08 28. November 2021.

    tako huda epidemija pa se imajo čas ukvarjat z okraševanjem ,zakaj neki.Zdaj bi lahko večina zdravstvenih ustanov prebelili za ta …

  • 19:51 27. November 2021.

    Po novem? Vsako leto eno in isto dolgošasno - z enim in istim novim starim umetniško dolgočasnim sranjem.

  • 15:04 27. November 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.