Tako je posloval Telekom pred hudim udarcem

Foto: Saša Despot Telekom Slovenije
Skupina Telekom Slovenija je v prvih devetih mesecih ustvarila 507,37 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je šest odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, tudi zaradi prodaje Blicneta. Dobiček iz poslovanja se je zvišal za 29 odstotkov na 35,89 milijona evrov, čisti dobiček pa za 25 odstotkov na 29,37 milijona evrov.
Oglej si celoten članek

Telekom Slovenije je na ravni skupine sicer skupaj ustvaril 511,41 milijona evrov poslovnih prihodkov, tudi ti so bili v letni primerjavi šest odstotkov nižji, izhaja iz nerevidiranega poročila o devetmesečnem poslovanju, s katerim so se v sredo seznanili nadzorniki, danes pa je objavljeno na spletni strani Ljubljanske borze.

"Čisti prihodki od prodaje in poslovni prihodki so v primerjavi z enakim obdobjem lani nižji, vendar prihodki v letu 2019 ne vključujejo več prihodkov družbe Blicnet, ki je bila prodana v letu 2018. V letošnjem letu so nižji prihodki mobilnega blaga na končnem trgu, prihodki IT blaga in licenc ter prihodki na veleprodajnem trgu," so razlog za upad prihodkov pojasnili v družbi.

Ob neupoštevanju poslovanja Blicneta v lanskem poslovanju bi bil upad letošnjih prihodkov nižji, dobiček pa višji. Čisti prihodki bi se namreč v tem primeru znižali za štiri odstotke, dobiček iz poslovanja bi bil višji za 33 odstotkov, čisti dobiček pa za 28 odstotkov.

Fiksni trg še vedno prinaša veliko denarja

Od skupnih 507,37 milijona evrov čistih prihodkov jih glavnina odpade na mobilni trg (182,97 milijona evrov), sledijo fiksni trg (172,56 milijona evrov) in veleprodajni trg (118,76 milijona evrov). Prihodki mobilnega trga so bili v letni primerjavi za štiri odstotke nižji, fiksni za 10 odstotkov, veleprodajni pa za osem odstotkov.

Tudi matična družba Telekom Slovenije je ustvarila za šest odstotkov manj prihodkov: čisti prihodki so se ustavili pri 453,41 milijona evrov, skupni poslovni pa pri 455,46 milijona evrov. Dobička iz poslovanja je bilo za 32,71 milijona evrov in je bil za 31 odstotkov višji, tolikšna je bila tudi rast čistega dobička, ki se je ustavil pri 29,61 milijona evrov.

Telekom Slovenije je v devetih mesecih za investicije na ravni skupine namenil 116,1 milijona evrov, na ravni matične družbe pa 83,97 milijona evrov.

Telekom Slovenije se, kot so poudarili v poročilu, tako na medoperaterskem evropskem kot na domačem trgu spopada z vse močnejšo konkurenco, regulatornimi vplivi in cenovno občutljivimi uporabniki.

"Uporabniki zahtevajo visoko kakovost storitev za nizko ceno. Na trgu je zaradi vse večje konkurenčnosti moč zaznati vedno večjo zasičenost, kar pomeni zelo ozek manevrski prostor za zadržanje obstoječih in pridobivanje novih uporabnikov," so navedli.

Za letos načrtujejo 30 milijonov evrov čistega dobička

Skupina je imela konec septembra 460,79 milijona evrov finančnih obveznosti, družba pa 465,18 milijona evrov. V največji meri se nanašajo na prejeta posojila in krediti (na ravni skupine 260,68 milijona evrov in na ravni družbe 260,63 milijona evrov) ter obveznosti iz izdanih obveznic (100,53 milijona evrov in so se v primerjavi s koncem leta 2018 znižale za 459.000 evrov.

Telekom Slovenija za letos na ravni skupine načrtuje 711,9 milijona evrov poslovnih prihodkov, 216 milijonov bruto dobička in 30,3 milijona evrov čistega dobička.

Pred dnevi smo sicer poročali, da bo moral Telekom Grkom zaradi Planet Tv plačati okrog 20 milijonov evrov zaradi izgubljene tožbe, rezervacij v taki višini pa naj ne bi imeli, kar pomeni, da bo strošek znižal dobiček. 

Planet TV Sodišče odločilo: Telekom mora plačati skoraj 20 milijonov evrov

Toliko zaposlenih še imajo

Telekom je imel konec septembra na ravni skupine 3455 zaposlenih, od tega 2189 v matični družbi.

Družba Telekom je v državni lasti. Država je imela konec septembra v njej 62,54-odstotni delež, Slovenski državni holding 4,25-odstotnega. Kapitalska družba je v družbi obvladovala 5,59 odstotka delnic, individualni domači in tuji delničarji 13,36 odstotka delnic, domače finančne družbe in skladi 4,11 odstotka, tuje pravne osebe 5,94 odstotka in domače pravne osebe 3,75 odstotka.

Tržna kapitalizacija Telekoma Slovenije je bila konec septembra 410,43 milijona evrov in je imela 6,3-odstotni delež v tržni kapitalizaciji delnic celotnega borznega trga. Od januarja do konca septembra je lastnika zamenjalo za 10,86 milijona evrov delnic. Ta je sicer letos najvišjo vrednost zabeležila marca, ko je bila delnica vredna 68,20 evra. V sredo je bila borza na delnici vredna 53,60 evra.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.