Tako je z odškodnino pri hudih stranskih učinkih cepljenja

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
"V okviru vlade iščemo rešitev, kako tudi na tem področju zadeve optimalno urediti," pravi minister za zdravje Janez Poklukar.
Oglej si celoten članek

V primeru smrti 20-letnice pri kateri obstaja utemeljen sum, da gre za posledico cepljenja ter drugih primerov hudih stranskih učinkov, za katere so potrdili, da so povezani s cepljenjem, se ponovno odpira vprašanje odškodninske odgovornosti. 
"Odškodninska odgovornost je definirana v zakonu o nalezljivih boleznih," pravi minister za zdravje Janez Poklukar in dodaja: "Seveda za obvezna cepljenja."

Beović: Cepljenje proti koronavirusu je v javnem interesu

Zakon o nalezljivih boleznih določa, da ima oseba, ki ji je z obveznim cepljenjem nastala škoda na zdravju, ki se kaže v resnem in trajnem zmanjšanju življenjskih funkcij, pravico do odškodnine. Če oseba zaradi posledic obveznega cepljenja umre, imajo pravico do odškodnine pod pogoji, določenimi v tem zakonu, njen zakonec oziroma partner, s katerim je živela v zunajzakonski skupnosti, njeni otroci in starši. O pravici do odškodnine v skladu odloči minister za zdravje na podlagi strokovnega mnenja Komisije za ugotavljanje vzročne zveze med obveznim cepljenjem in nastalo škodo.

Poklukar: Vlada išče rešitve

Vodja strokovne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović je že aprila letos poudarila, da gre pri cepljenju proti covidu-19  za javni interes in bi morali izplačilo odškodnine urediti z zakonom. Ali je ta rešitev predvidena v novem predlogu zakona o nalezljivih boleznih, še ni znano. 
"Ta trenutek cepljenje zoper koronavirus ni obvezno, tako, da v okviru vlade iščemo rešitev, kako tudi na tem področju zadeve optimalno urediti," pravi minister Poklukar. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 45

  • 08:31 30. September 2021.

    Če država reče,da ne morem tankati bencina brez PCT ja, da se lahko pripeljem do službe, da lahko preživim svojo …

  • 21:07 29. September 2021.

    Jaz sem se cepil vendar nisem dobil nobenih napotko na kaj naj pazim po cepljenju in kakšni so simptomi na …

  • 19:18 29. September 2021.

    Zdaj si vsi umivajo roke. Nihče ni za nič kriv. Butale!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.