Tako mrzlega 7. maja ni bilo že 34 let

Foto: Profimedia
Arso opozarja pred pozebo, zato zaščitite občutljive rastline.
Oglej si celoten članek

Agencija za okolje v objavi na svoji Facebook strani opozarja pred slano in možo pozebo. "Ciklonsko območje se sedaj umika na južni Balkan in proti vzhodni Evropi, zato bo počasi oslabel tudi veter, obenem pa se že jasni," pišejo pri Arsu. "V višinah še ostaja hladen zrak, ki se bo še dodatno osušil. V večjem delu države bodo v noči na torek izpolnjeni pogoji za dokaj izrazito ohlajanje in za maj neobičajno nizke jutranje temperature."

Zjutraj do -6 stopinj Celzija

Pričakujejo, da bo v večjem delu Slovenije na višini dveh metrov nad tlemi od -2 do 2, še hladneje bo v alpskih dolinah in v mraziščih, kjer se lahko ohladi do -6 stopinj Celzija. "Višje temperature bodo na severovzhodu, in sicer okoli dve stopinji Celzija, in na Primorskem, kjer bo od 4 do 7 stopinj Celzija," pišejo pri Arsu. "V večjem delu države tako nizkih temperatur nismo beležili že od leta 1985."

xxx

Pri tleh bo še hladneje

Temperature so lahko pri tleh za nekaj stopinj nižje kot na dveh metrih . "Na večjem območju je tako nastanek slane zelo verjeten, možna pa je tudi pozeba," pišejo pri Arsu in svetujejo, da zaščitite na mraz občutljive rastline.

Že sredino jutro pa bo za nekaj stopinj toplejše, večinoma med nič in petimi stopinjami Celzija na dveh metrih. Še topleje pa bo po napovedih Arsa v drugi polovici tedna. V petek bodo dnevne temperature ponovno okrog 20 stopinj Celzija.

Foto: Arso Modelska napoved za deset dni

Glede zimskega vremenskega dogajanja pretekli vikend pišejo, da nas je v nedeljo od severa dosegla hladna zračna masa. "Nad severnim Sredozemljem se je zadrževal ciklon. Pri nas in v sosednjih pokrajinah so se pojavljale padavine, ki so se ponekod zaradi spuščanja zraka preko Alp tudi sušile," razlagajo pri Arsu. "Meja sneženja pa se je tam, kjer je bilo več padavin, spustila do nadmorske višine okoli 700 metrov. Sneg se je v naših Alpah obdržal na višini okrog 800 metrov."

Danes zjutraj so ga v Ratečah izmerili 12, na Predelu 15, in na Korenskem sedlu okrog 21 centimetrov. "Še več snega, okrog 50 centimetrov, je padlo v visokogorju," še navajajo pri Arsu. "Močan veter je predvsem v višjih legah prenašal sneg in gradil zamete."

Napoved Kakšen snežni kaos v začetku maja, tako ni bilo že več kot 30 let

Zaradi novega napihanega snega, ki se je ponekod slabo sprijel s podlago, ostaja nevarnost snežnih plazov tretje stopnje.

Veter do 100 kilometrov na uro

Padavine so bile dokaj enakomerno porazdeljene. "V treh dneh je skupno padlo večinoma od 20 do 50 litrov na kvadratni meter," še razlagajo pri Arsu. "Nekoliko več padavin je bilo na severozahodu."

Izrazito ohladitev je v nedeljo pospremil tudi dokaj močan veter. "Na Primorskem je burja na izpostavljenih legah presegala hitrost 100 kilometrov na uro," pišejo pri Arsu. "Okrepljen pa je bil tudi severni veter, ki bo na severu in vzhodu izrazit tudi danes. Najmočneje je pihalo pod Karavankami in v višjih legah. V Lescah so sunki vetra danes zjutraj presegali 70, v višjih legah pa celo 100 kilometrov na uro."

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 19:49 6. Maj 2019.

    kje je globalno segrevanje? konec sveta bo, če se davki ne dvignejo, tako da kar pohitite. gorivo se že draža, …

  • 17:56 6. Maj 2019.

    Pisuni spet vzganjajo paniko. Še nekaj let nazaj so vsi vedeli za "ledene može" in tudi pozebe na primorskem niso …

  • 15:30 6. Maj 2019.

    Čudi me, da ni še nobenega komentarja v stilu "Kje je zdaj to globalno segrevanja?"...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.