Tako prepoznate goljufa

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Goljufe, ki vas prek spleta želijo izkoristiti, lahko prepoznate na tri preproste načine.
Oglej si celoten članek

Osamljene ženske so pogosto tarče spletnih goljufov, ki izkoristijo njihovo ranljivost in naivnost. Varni na internetu opozarjajo na previdnost, saj so tako imenovane ljubezenske prevare na spletu vse pogostejše. 

Kaj je skupni imenovalec

Šarmantni tujci z zlomljenim srcem iščejo žensko, ki jih bo razumela. Razmerje na daljavo gradijo dlje časa. Dami, ki ji dvorijo, razkrijejo svojo tragično življenjsko zgodbo, z njo delijo fotografije, po daljšem časovnem obdobju pa jo prosijo za denar. Razlogov, zakaj potrebujejo denar je več. Nekateri pravijo, da ga potrebujejo za zdravljenje bodisi sebe bodisi otroka, za potovanje domov, za obisk, urejanje birokracije, … Denar je običajno treba nakazati prek sistema Western Union, zaradi česar se sled za denarjem hitro izgubi. 

Če jim žrtev nekaj denarja nakaže, se tukaj zadeva ne konča. Vrstijo se nove prošnje in novi razlogi, zakaj potrebujejo denar. Hkrati pa z žrtvijo vzpostavijo še tesnejšo vez, zaradi katere se je njihovim prošnjam težko zoperstaviti. 

Zgodi se lahko vsakemu

Med žrtvami prevladujejo ženske najrazličnejših profilov izobrazbe in starosti. Moški niso imuni na takšne prevare. Kot pišejo Varni na internetu, so pred nekaj leti Slovenci na različnih portalih spoznavali mlade Rusinje, na koncu pa ostali zlomljenega srca in praznih denarnic.

Večina goljufu zaupa na podlagi lepe fotografije. Vedeti je treba, da se goljufi skrivajo za lažnimi fotografijami in predstavljajo z izmišljenim imenom in priimkom. So dobri poznavalci človeške psihe in izjemni manipulatorji. V zadnjih primerih tovrstnih goljufij gre večinoma za goljufe iz podasharskih držav Zahodne Afrike, kjer slovenski organi pregona nimajo nobenega vpliva. 

Foto: Profimedias spletni zmenki

Če sumite, da ste žrtev

Če se vam dogaja kaj podobnega ali sumite, da ste žrtev takšne prevare, takoj prenehajte z vso komunikacijo z dotično osebo. Blokirajte jih tako na Facebooku kot Skypu, ne odgovarjajte na njihove klice in elektronska sporočila. Če ste že nakazali denar, zadevo čim prej prijavite policiji. 

Edini cilj goljufov je od vas dobiti čim več denarja. Do vas bodo poskušali priti na najrazličnejše načine in pri tem uporabili vse podatke, ki jih imajo o vas. Nekateri se poslužujejo tudi groženj s smrtjo, pri čemer trdijo, da "imajo znance v vojski povsod po svetu". Ne nasedajte njihovim obljubam, da se bo izsiljevanje končalo, če boste denar nakazali. 

Kako prepoznati goljufa

Goljufa lahko prepoznate na tri načine. Če pri pogovoru prek Skypa zvok ne dela in se z njim ne morete pogovarjati, na vsak način poskušajte dobiti potrdilo, da je oseba na drugi strani resnična, svetuje Si-Cert. Od sogovornika zahtevajte, da na list napiše svoje ime in ga pokaže v kamero. Goljufi bodo posnetek hitro prekinili z izgovorom, da imajo težave s povezavo. 

Drugi način, kako prepoznati goljufa, je, da poiščete fotografijo sogovornika na spletu. Shranite kopijo njegovih fotografij in jih poiščite v Googlu. Če se iste fotografije že povezujejo z goljufijami ali če odkrijete, da je na fotografiji oseba, ki ni vaš sogovornik, prenehajte s komunikacijo.

Tretji način je povezan s podatki, ki vam jih oseba pove o sebi. Če imate občutek, da se pogovarjate z več različnimi osebami, da se zgodba ne ujema, da je v njej več lukenj, bodite previdni. Kot opozarjajo pri Si-Cert, je takšna goljufija v mnogih državah del organiziranega kriminala, kar pomeni, da žrtev ne govori ves čas z isto osebo. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 21:46 14. Februar 2017.

    Mam samo bankovec za 5000 €,a bo dost?

  • 19:50 14. Februar 2017.

    A bo 500€ dost?

  • 14:35 14. Februar 2017.

    zdravo kako si kaj ,a maš kaj drobiža

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.