Tako se je končala agonija slovenskih varčevalcev v ruski banki

Foto: Profimedia Sberbank Foto: Profimedia Sberbank
NLB je dobila dovoljenje Agencije za varstvo konkurence (AVK) za prevzem banke Sberbank v ruski lasti, ki je v nedeljo zaradi sankcij proti Rusiji prekinila poslovanje. Agencija ji je izdala sklep o predčasnem izvrševanju koncentracije, pri čemer je upoštevala javni interes na območju Republike Slovenije, so sporočili iz AVK.
Oglej si celoten članek

V skladu z zakonom o preprečevanju omejevanja konkurence lahko agencija izjemoma še pred izdajo odločbe izda sklep, s katerim dovoli izvrševanje koncentracije v določenem obsegu ali pod določenimi pogoji. Pogoj je, da podjetje v predlogu izkaže, da je takšno izvrševanje nujno potrebno za ohranjanje vrednosti naložbe ali za opravljanje storitev splošnega interesa.

NLB je Sberbank kupila v torek, potem ko je Enotni odbor za reševanje odločil, da se bo njena dejavnost nadaljevala. Glede njene matične družbe Sberbank Europe s sedežem na Dunaju, ki je hčerinska družba ruske Sberbank in zaradi sankcij proti Rusiji ne sme poslovati, medtem velja, da bo v dosedanji obliki likvidirana.

Foto: Profimedia Sberbank Zaradi sankcij, ki so jih v Evropi uvedli proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino, je bilo poslovanje Sberbank v Sloveniji od ponedeljka omejeno le na kartično poslovanje, dvigi in plačila pa so bili mogoči le v višini 400 evrov dnevno.

Za njeno reševanje sta bili po pojasnilih Banke Slovenija na voljo dve možnosti: da preneha s poslovanjem in se varčevalce poplača v skladu s pravili jamstvene sheme ali da dobi novega lastnika. V torek jo je tako kupila NLB in danes so se poslovalnice Sberbank lahko vnovič odprle.

Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak je zjutraj komitente Sberbank že pozdravil v skupini NLB. "Nobenih razlogov ni več za kakršno koli skrb, nobenih razlogov za odpiranje računov pri drugih bankah ali prenašanje premoženja na druge banke," je zatrdil v izjavi za medije. Dostop do denarja teh strank je znova neoviran, je dejal.

Kot so popoldne sporočili iz Sberbank, je bil v poslovalnicah danes povečan obisk zgolj prvi dve uri poslovanja, nato pa se je stanje povsem normaliziralo. V veliko primerih so se stranke odločile za preklice prenakazil, so dodali.

"Vesela in ponosna sem na zaposlene v banki, saj nam je s skupnimi prizadevanji uspelo izjemno dobro prebroditi to turbulentno obdobje," je dejala dosedanja predsednica uprave Sberbank Jana Benčina Henigman. V banki so se zahvalili komitentom in vsem, ki so sodelovali pri procesu oblikovanja rešitve, tako NLB kot regulatorju, s katerimi so "v izjemno kratkem času oblikovali rešitev, ki je najboljša možna za vse deležnike".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.