Tako vam lahko v gneči z bančne kartice poberejo denar

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Na Facebooku se je danes kot virus razširila fotografija moškega, ki v rokah držih čitalec brezstičnih kartic, s katerim je mogoče z njih krasti denar. Veliko ljudi zato skrbi za varnost njihovih bančnih računov.
Oglej si celoten članek

Fotografije, ki se je prvič pojavila na enem od ruskih novičarskih portalov, prikazuje moškega, ki na avtobusu stoji v gneči, v rokah pa drži mobilni čitalec bančnih kartic. 

Tatovi v mobilni terminal vnesejo znesek, nato pa napravo približajo žepu nič hudega sluteče žrtve in jim tako z brezstične bančne kartice ukradejo denar. 

Teoretično je takšna kraja mogoča, zato so ljudje zaskrbljeni. 

Foto: Saša Despot brezstična kartica

Čitalci, ki jih ima večina trgovin, restavracij in lokalov, morajo biti priklopljeni na elektriko in telekomunikacijsko omrežje, da delujejo. Bolj napredne naprave, ki so vse pogostejše tudi pri nas, pa za prenos podatkov uporabljajo GPRS sistem prek katerega lahko uporabniki plačujejo kjerkoli. 

Če tat uporablja takšno napravo, bi lahko v teoriji denar pobral s katerekoli brez stične kartice, ne da bi to lastniki vedeli. 

A slovenski bankirji zagotavljajo, da so možnosti za zlorabo brezstičnih kartic, ki jih ima velika večina Slovencev, manjše kot pri običajnih bančnih karticah.  

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 14:59 19. Februar 2016.

    Banke si izmišljaj vse mogoče, da lahko komitentom dodatno zaračunavajo. Vsako figo zaračunajo kot strošek, zato je najbolje imeti z …

  • 08:28 19. Februar 2016.

    Katera banka pa doda ta /žepek/

  • 07:59 19. Februar 2016.

    Hm če za tebe 15€ ni dosta.... meni pomeni veliko....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.