Takšen bo po novem režim na mejah

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Vlada je za vikend spremenila odlok o prehajanju meja.
Oglej si celoten članek

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji tiskovni konferenci povedal, da je vlada z namenom, da prepreči ponovni vnos virusa v državo sprejela odlok, s katerim bo meje odpirala postopoma.

"Odpiranje mej bo, razen za državljane Slovenije in tiste tujce, ki stalno ali začasno bivajo v Sloveniji, postopno," je poudaril Kacin. "Prenovljeni odlok daje državi pravico, da državljane EU na meji zavrnemo, če v Sloveniji nimajo začasnega ali stalnega bivališča."

NIJZ pripravlja strokovno oceno

NIJZ je zadolžen za oceno stanja v vseh državah, najprej v sosednjih, medtem ko bo vlada po besedah Kacina skrbela za tehnične dogovore s sosednjimi državami, državami članicami EU, schengenskega območja in se odzvala na morebitni splošni dogovor na ravni EU. "NIJZ pripravlja strokovno presojo stanja v sosednjih državah, gospodarski minister pa se pogovarja z Avstrijo in Madžarsko," je povedal Kacin.

Prehajanje notranjih meja z Madžarsko, Italijo in Avstrijo ter zunanje meje s Hrvaško je trenutno dovoljeno le na določenih kontrolnih točkah in mejnih prehodih, ki so odprti. "Kontrolne točke, delovanje, njihove ure obratovanja in širitev kontrolnih točk sproti usklajujemo s sosednjimi državami," je pojasnila vodja sektorja mejne policije v upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Melita Močnik. "Edina že znana razlika je, da je na vseh mejah izven kontrolnih točk in mejnih prehodov dopuščeno prehajanje dvolastnikov, za opravljanje dela na njihovih zemljiščih." 

Foto: Profimedia Mejni prehod med Hrvaško in Slovenijo meja

Glede pogojev vstopa v Slovenijo odlok ločuje različne skupine: 

(1) za državljane RS velja, da ni za njih nobenih omejitev glede prestopa meje. "Seveda se od njih pričakuje, da sledijo ukrepom in navodilom NIJZ in da v primeru, kadar bi bili okuženi, sledijo napotkom, se javijo zdravnikom in počakajo na njihova navodila ter takoj ostanejo v karanteni, da preprečijo morebitno širjenje virusa," je pojasnila Močnikov.

(2) za državljane RS, ki nimajo dovoljenega bivanja v RS, velja enako, pomembno je, da določijo naslov, kjer bi se karantena lahko izvajala

(3) za državljane EU, ki imajo stalna in začasna bivališča urejena v RS, velja, da so z ukrepi izenačeni z državljani RS.  "Če ni tako, imamo možnost izvajati ukrep morebitne zavrnitve vstopa, če bi prišlo do tega, da bi kazali ob vstopu izrecne znake okužbe oz. kakršnega koli drugega obolenja," je pojasnila Močnikova. "Nadaljnje ukrepe se izvaja v sodelovanju z NIJZ."

(4) Drugačni so pogoji glede vstopa v RS za državljane tretjih držav. "Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da sprememba odloka rešuje nekatere življenjske okoliščine, ki so omejevale izvajanje določenih nalog, predvsem prevozništva, kjer je RS zaposluje kar nekaj oseb državljanov tretjih držav," je pojasnila Močnikova. "Državljani tretjih držav morajo še vedno izkazovati razlog nujnosti potovanja v EU na zunanji schengenski meji, kar pomeni, da lahko vstopajo tisti, ki imajo nujne družinske razmere, tisti, ki prihajajo k nam zaradi opravljanja prevozništva in drugih gospodarskih razlogov ali imajo stalno ali začasno prebivališče v RS. Na zunanji meji se pri njih ugotavlja ne le zdravstveno stanje in namen potovanja, ampak drugi razlogi vstopa v skladu s schengenskim zakonikom."

Odlok velja tudi za pridružene schengenske države, kar pomeni za Švico, Lichtenstein, Norveško in Islandijo. Vlada pripravlja tudi seznam držav, za katere bodo veljale izjeme, a ta po besedah Močnikove še ni določen. 

Povečal se bo nabor dnevnih migrantov

V državo lahko prehajajo tudi tisti, ki so vključeni v vzgojno-izobraževalni proces. Del teh je imetnikov dovoljenja za stalno ali začasno prebivanje. "Pri drugih se bo na kontrolnih točkah ugotavljal namen vstopa. Imeti bodo morali določena potrdila. Verjamem, da je na Primorskem takih primerov kar nekaj. Lahko bi rekli, da bodo vsi v kategoriji dnevnih migrantov za potrebe prehajanja meje," je pojasnila Močnikova. Iz tega naslova lahko tako pričakujemo povečanje dnevnega nabora prometa. 

Na brniškem letališču pričakujejo prve lete 26. maja, in sicer dva leta iz zunanjega prostora in en let iz notranjega schengenskega prostora. Po besedah Močnikove intenzivne priprave, da bi omogočili pogoje zdravega prometa, že potekajo. 

Na Hrvaško lahko, drugam ne

Slovenci za zdaj brez razloga ne moremo v tujino. Edina izjema je Hrvaška, ki je v želji po rešitvi turistične sezone v enem delu sprostila prehajanje meje za državljane Slovenije. Minuli konec tedna naj bi Hrvaška na meji nekaj državljanov Slovenije tudi zavrnila. "Čeprav so usklajevanja zelo intenzivna, je treba razumeti, da imajo sosedi pravico in odgovornost uvajanja ukrepov po lastni presoji. Za vprašanja, kdo lahko prehaja na Hrvaško, so pravi naslov pristojni organi Hrvaške. Za lastnike nepremičnin ni težav, sproščeno je bilo tudi vstopanje na podlagi potrdil vavčerjev turističnih organizacij in podobnega. Turisti so bili tako zaprošeni s strani hrvaških policistov, da podajo podatke, povedo, kje se bodo nahajali in v tem delu so nastajale od petka popoldne določene kolone na meji," je povedala Močnikova. "Po naših informacijah bo Hrvaška sprostila še nadaljnje vstopanje. Za zdaj svetujem vsem, ki vstopajo z namenom turizma, da imajo ustrezna potrdila, izkazan razlog potovanja na Hrvaško." 

Slovenija je v stalni komunikaciji s sosednjimi državami. Policija na spletni strani redno osvežuje podatke, povezane s prehajanjem meje s sosednjimi državami, zato Močnikova svetuje vsem, ki razmišljajo o potovanju, da pred tem preverijo zadnje informacije. Slovenska policija se bo v sredo sestala s hrvaškimi kolegi. Na sestanku bodo razpravljali tako o dodatnem odpiranju meddržavnih mejnih prehodov kot o nezakonitih migracijah. 

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je povedal, da na ministrstvu za zdravje danes poteka usklajevalni dogovor o oceni epidemiološke slike sosednjih držav. O sproščanju prometa z drugimi državami se bo Slovenija odločala sproti za vsako državo posebej. 

Avstrijska najava odpiranja meja s Češko, Slovaško in Madžarsko je po Kacinovi oceni "čisto politično dejanje". "V Bratislavi so še vedno zelo zadržani, iz Budimpešte kakšnega posebnega dogovora ni. Ne verjamem, da bo Avstrija še dolgo lahko zadrževala blokiranje meje. Pričakujemo, da bo do nekih konkretnih korakov prišlo že kmalu. Ne glede na to, kako je doslej reagirala Avstrija, je pobuda na naši strani."

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.