Takšen vpliv ima epidemija na rojstva

Foto: Epa
Foto: Epa
V Sloveniji se to ni zgodilo od leta 1945, kažejo začasni podatki statističnega urada.
Oglej si celoten članek

Strokovnjaki za demografijo so napovedovali povečanje števila rojstev v Evropi v letu 2021, so se, kot kaže, pri tem ušteli. Učinek zaustavitve javnega življenja zaradi pandemije je, kot kaže, ravno obraten. Raziskava, ki je bila marca in aprila lani opravljena v petih evropskih državah, je pokazala, da so mnogi pari spremenili svojo odločitev glede širitve družine, navaja Reuters. 

Nemci in Francozi so v raziskavi odgovorili, da so načrte o družini premaknili na kasnejši čas, medtem ko so Italijani takšne načrte povsem opustili. V Nemčiji po neuradnih podatkih beležijo po desetih letih prvo leto, ko se število prebivalcev ni povečalo. En razlog je zmanjšanje števila rojstev, drugi pa manjše število ljudi, ki so se v državi priselili. 

Padec rojstev tudi v Sloveniji

Po začasnih podatkih za leto 2020 je bilo tudi v Sloveniji število rojenih nižje kot leto poprej. Po začasnih podatkih se je v 2020 v Sloveniji rodilo 18.363 otrok, kar je 5 odstotkov manj kot v 2019. Število živorojenih je bilo po začasnih podatkih Statističnega urada Slovenije v vseh mesecih lanskega leta nižje kot leto prej. 

Statistični urad Slovenije ugotavlja, da število živorojenih v Sloveniji upada zadnjih deset let, naravni prirast pa je negativen od leta 2017 dalje. "Kot kažejo začasni podatki, bo leto 2020 v Sloveniji – predvsem zaradi visoke umrljivosti v novembru in decembru – leto z najvišjim negativnim naravnim prirastom po letu 1945," ugotavljajo. V letu 2020 se je rodilo 18.363, umrlo pa 23.891 prebivalcev

Decembra se je v Sloveniji po podatkih ministrstva za notranje zadeve rodilo 1447 otrok, januarja 2021 pa 1402 otroka. Ob tem na ministrstvu dodajajo, da so v to število všteti tudi vpisi mrtvorojenih otrok. 

V letu 2020 je bilo v matični register vpisanih 2060 razvez, v kar so vštete tudi razveze iz tujine. Po podatkih Statističnega urada Slovenije je bilo leta 2019 v Sloveniji 2476 razvez. 

Podobna situacija tudi v drugih državah

Več rojstev so zaradi dogajanja, povezanega s koronavirusom, pričakovali tudi v Italiji. A se je tudi pri njih izkazalo, da je bil učinek zaustavitve javnega življenja zaradi pandemije ravno obraten. Decembra, devet mesecev po začetku epidemije, je število rojstev padlo za 21,6 odstotka, podatke statistične agencije ISTAT povzema agencija Reuters.

Podoben trend so zabeležili tudi v ZDA. V petih ameriških zveznih državah Arizona, Kalifornija, Florida, Havaji in Ohio so zabeležili več kot 50.000 rojstev manj v primerjavi z letom prej po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje. V Kaliforniji so samo decembra zabeležili 19 odstotkov rojstev manj v primerjavi z decembrom leto pred tem. Zabeležili so najpočasnejšo rast prebivalstva od leta 1900, navaja Bloomberg. 

Raziskava, ki jo je v ZDA med epidemijo opravil inštitut Guttmacher, je pokazala, da je 40 odstotkov žensk med epidemijo spremenilo svoje načrte glede tega, kdaj bodo začele načrtovati družino in koliko otrok nameravajo imeti. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 19:56 28. Februar 2021.

    ja pa logično,kaj se čudite!??...še živali v divjini .če ni dobrih pogojev za razplod se ne bodo gonile in množile,,zakaj …

  • 17:41 28. Februar 2021.

    To je način kako se kontrolira svetovno prebivalstvo. Potem še vabilo na cepljenja in jih bo še manj. Otrok namreč.

  • 17:25 28. Februar 2021.

    Če se je epidemija začela marca, potem v letu 2020 pač še ni moglo biti bistvenega povečanja rojstev na ta …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.