Taksisti si sami določajo tarife

Foto: Žurnal24 Poudarimo, da se opravljanje prevoza brez vključenega taksimetra kaznuje s kazni
Taksisti si prosto določajo cene in tarife. Kar polovica taksistov v prestolnici dela na črno. "Če voznik ne vključi taksimetra, ga lahko prijavite in plačal bo najmanj 420 evrov," trdijo na inšpekciji.
Oglej si celoten članek

Prejšnji teden smo poročali o tem, kako oderuški znajo biti taksisti. "Iz Stožic do centra sem plačal 30 evrov," potoži bralec. "Po 500 metrih je taksimeter kazal deset evrov," dodaja drugi. Dejstvo je, da zakon ne ureja tarif, inšpekcija pa ne more narediti kaj dosti. 

"Pri taksi službah gre za prosto določanje cen, zaradi česar pride do izkoriščanj in ogromno slabe volje pri strankah. V našem društvu velja samo ena tarifa in cena je enaka ne glede na to, ali taksi pokličeš ali ustaviš na cesti," nam je zatrdil Darko Mohorčič, predsednik Taksi društva Ljubljana, in dodal, da je večje število tarif le zavajanje strank.

"Taksist je lahko vsak"
Voznik taksija mora imeti vsaj srednješolsko izobrazbo. Licenco za opravljanje službe si uredi pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Slednja velja za obdobje petih let. Na MOL poleg tega zahtevajo poznavanje Ljubljane. Teoretični in praktični del izpita se opravlja na Roški. Omejitve števila taksistov v prestolnici ni, vendar pa naj bi veljalo nepisano pravilo enega taksija na tisoč ljudi. V Sloveniji je taksist lahko kdorkoli, veliko je ljudi s kriminalno preteklostjo. Poudarimo, da na borzi dela brezposelnim pomagajo pri pridobivanju ustreznih papirjev za opravljanje dejavnosti, dodaja Mohorčič.

Kar polovica jih dela na črno
Po besedah Mohorčiča naj bi kar polovica ljubljanskih taksistov delala na črno, največ izmed njih kar pri eni izmed najuspešnejših taksi služb v prestolnici. "Če bi bilo taksistov v Ljubljani res približno petsto, kot trdijo uradni viri, bi bilo denarja dovolj za vse, vendar pa jih je vsaj še enkrat več. Slednji se pred inšpektorji vedno uspešno poskrijejo," poudari.

Na Prometnem inšpektoratu RS so nam pojasnili, da so inšpektorji pri nadzorih taksi prevozov še posebno pozorni na morebitno opravljanje dela na črno. "Tovrstni nadzor izvajamo po vsej Sloveniji v posameznih in koordiniranih akcijah s policijo, delovno, tržno in davčno inšpekcijo, v različnih časovnih terminih in z različno intenzivnostjo. Nadzor opravljamo tudi na sedežih taksi prevoznikov," so nam zatrdili na inšpektoratu za cestni promet.

Na inšpektoratu navajajo, da so letos izvedli 65 akcij taksi nadzora, v katerih je bilo pregledanih 384 vozil. Skupno je bilo ugotovljenih 81 kršitev, izrečenih je bilo 50 glob in 30 opozoril. V sedmih primerih so bile izdane odločbe o prepovedi vožnje z vozilom. Najpogostejša kršitev pri taksistih je pomanjkanje potrebne dokumentacije (pogodba o zaposlitvi, najemu ali zakupu vozila) ali predpisane opreme.  

Kazen tudi do 20 tisoč evrov
Za opravljanje dela na črno je za pravno osebo in podjetnika predpisana globa od 4.173 do 20.865 evrov, za odgovorno osebo pa od 417 do 2.068 evrov. Predpisana kazen delo brez licence je 4.000 do 8.000 evrov na podjetnika ali posameznika. Poudarimo, da se opravljanje prevoza brez vključenega taksimetra kaznuje s kaznijo v višini 1.500 do 2.500 evrov za taksi prevoznika, 500 do 1.000 evrov za odgovorno osebo prevoznika in 420 evrov za voznika.

"Če se stranki zdi, da je plačala preveč, se lahko obrne na našo službo in ugotovili bomo, kdo je vozil. V primeru, da je stranka preplačala storitev, bo voznik sankcioniran,"
konča Mohorčič. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.