Nova biometrična osebna izkaznica s QR kodo bo precej dražja

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24
Nova osebna izkaznica bo vsebovala biometrična podatka podobe obraza in dveh prstnih odtisov ter dodatne elemente za sodobno e-poslovanje, služila pa bo tudi kot zdravstvena kartica.
Oglej si celoten članek

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za javno upravo Boštjan Koritnik in izvršni direktor družbe Cetis mag. Roman Žnidarič so danes podpisali okvirni sporazum o oblikovanju, izdelavi in personalizaciji novih biometričnih osebnih izkaznic, so sporočili na vladni spletni strani.

Nova osebna izkaznica bo vsebovala biometrična podatka podobe obraza in dveh prstnih odtisov ter dodatne elemente za sodobno e-poslovanje, služila pa bo tudi kot zdravstvena kartica. Prve biometrične izkaznice se bodo začele izdajati predvidoma konec marca 2022.

Cena biometrične osebne izkaznice z veljavnostjo 10 let bo 29,53 evra. Po trenutno veljavnem ceniku stane "klasična" osebna izkaznica 18,86 evra.

Nova osebna izkaznica s QR kodo

Po Hojsovih pojasnilih bo nova osebna izkaznica imela QR kodo, v kateri bodo vpisani ime, priimek in naslov. To bo po njegovih besedah poenostavilo identifikacijo.

Kot je zatrdil Hojs, želijo z novo osebno izkaznico zagotoviti večjo varnost.

Zaradi pomanjkanja čipov in drugih materialov na globalni ravni bo začetek izdaje izkaznic nekoliko zamaknjen - začetek izdelave bo prestavljen na konec marca 2022.

Koritnik je ob tem razložil, da bodo uporabniki elektronskih storitev imeli "na enem dokumentu vse potrebno za svojo identifikacijo v fizičnem kot tudi v elektronskem svetu, prav tako pa bodo novo osebno izkaznico lahko uporabili za elektronsko podpisovanje."

dezurni@styria-media.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 08:48 9. November 2021.

    Saj jih ne potrebujemo, da jih bomo imeli v predalu.

  • 07:16 9. November 2021.

    jaz sem avgusta naredila novo osebno po še stari metodi in ceni in traja 10 let in mi na kraj …

  • 20:10 8. November 2021.

    Bilo je rečeno, da bodo nove osebne takoj po novem letu. Sedaj pa marca? Katerega leta?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.