Takšna je slovenska družina

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Vsako tretje gospodinjstvo je enočlansko, dve tretjini prebivalcev živita v enodružinjskih gospodinjstvih, več kot 90.000 vnukov živi v istem gospodinjstvu z vsaj enim od starih staršev.
Oglej si celoten članek

Vsako tretje gospodinjstvo enočlansko, dve tretjini prebivalcev živita v enodružinjskih gospodinjstvih, v devetih od desetih večdružinskih gospodinjstvih pa sobivajo tri zaporedne generacije. 

To so ugotovitve Statističnega urada o gospodinjstvih in družinah v Sloveniji v začetku leta 2015, ki jih je predstavil v novi publikaciji z naslovom Ata, mama, dedi, babi.

PREBERITE ŠE

Vedno več zunajzakonskih skupnosti

Surs ugotavlja še, da je zunajzakonska skupnost je najhitreje rastoč tip družine, da je vsaka četrta družina enostarševska, da vsak četrti prebivalec razširjenega družinskega gospodinjstva ni član družine ter da v vzpostavljenih družinah živi 39 odstotkov skupnih otrok ter 61 odstotkov otrok samo enega od staršev.

"Še zlasti se povečuje število zunajzakonskih skupnosti z otroki, kar je neposredna posledica dejstva, da že 60 odstotkov otrok rodijo neporočene matere," ugotavljajo pri Surs.

Mladih družin je malo

Sorazmerno malo, manj kot šest odstotkov, je bilo mladih družin, v katerih sta bila oba partnerja mlajša od 30 let. V osmih od desetih zunajzakonskih skupnosti sta bila oba partnerja samska.

Razvezani pogosteje vstopajo v zunajzakonsko skupnost kot ovdoveli, kar še posebej velja za moške. Zunajzakonski partnerji imajo v povprečju manj otrok kot poročeni pari.

Za razširjena družinska gospodinjstva sta najbolj značilni večje število članov, v povprečju 4,25 člana, ter sobivanje več generacij - v 60 odstotkih  takih gospodinjstev so živeli pripadniki vsaj treh generacij.

V vsaki 25. družini otrok le enega od staršev

V veliki večini teh gospodinjstev (94 odstotkov) samo en član ni pripadal nobeni družini, najpogosteje je bil to eden od ovdovelih staršev (pretežno mati) ali pa neporočen brat/sestra enega od družinskih članov, zato so v teh gospodinjstvih med nedružinskimi člani prevladovale ženske (76 odstotkov jih je bilo več kot moških), ugotavlja Surs. Vsak četrti član razširjenega družinskega gospodinjstva je bil vnuk.

V vsaki petindvajseti družini prebiva vsaj en otrok, ki ni skupen biološki otrok obeh zakoncev oz. zunajzakonskih partnerjev. Vsaka deseta zunajzakonska skupnost z otroki je bila vzpostavljena družina.

V vzpostavljenih družinah je živelo skoraj 25.000 otrok, 39 odstotkov je bilo bioloških otrok obeh staršev. Skupni otroci, v povprečju stari 10 let, so več kot še enkrat mlajši od neskupnih otrok. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 18:27 11. Maj 2016.

    Statistika je največja laž, a se vsi obešajo nanjo.

  • ja res je. stari starši nosijo velik del vzgoje zato ker so službe take da človek čist utrujen domov pride, …

  • 11:25 11. Maj 2016.

    Ne vem koliko je 90 0000 procentov, a zagotovo več kot 80% otrok večino časa preživi s starimi starši.Saj zato …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.