Takšna bo od torka cena bencina in dizla

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Cene bodo na ravni tistih iz začetka lanskega leta.
Oglej si celoten članek

Ceni dveh najbolj priljubljenih pogonskih goriv na servisih ob slovenskih regionalnih cestah se od lanskega poletja regulirajo vsak torek. Na ceno vplivajo okoljske dajatve, prispevek za energetsko učinkovitost in od lanskega avgusta višja marža trgovcev.

Sredi janaurja je vlada povečala marže za dizelsko gorivo in kurilno olje, s čimer je preprečila pocenitev teh dveh dobrin. Ko se je surovina na globalnem trgu podražila, je vlada spustila marže, ob obratu na trgu jih je pred dvema tednoma znova povečala. Takšno postopanje vlade, torej prilagoditev razmeram na trgu, gre pričakovati tudi v prihodnje, navajajo Finance.

Na mediteranskih trgih je od jeseni prisoten zanimiv pojav, saj se ceni bencina na eni in dizla oziroma surove nafte na drugi strani, obnašata drugače. V zadnjih dveh tednih je bencin ostal na podobni ravni, surova nafta in dizel sta se pocenila.

Kot pred rusko invazijo

Foto: Žurnal24 Bencinska Črpalka LJ - Vič

In kaj to pomeni za prihajajoči torek? Glede na zanemarljivo spremembo cen bencina na mediteranskih trgih v Sloveniji ta teden ne gre pričakovati opaznejšega dviga ali padca cen. Cena za liter bencina bi tako drugič zapored lahko ostala nespremenjena, torej pri 1,355 evra. To bi bilo osem centov manj kot februarja lani, preden se je začela ruska invazija na Ukrajino.

Dizel se je na trgih pocenil. Če država ne bo znova posegla v trošarine, bo v torek liter stal 1,475 evra. A tega ne gre pričakovati, poročajo Finance, zato bo liter dizla tudi v prihajajočem tednu najbrž stal 1,489 evra.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 16:25 26. Februar 2023.

    A mi zna kdo mogoče razložit,lani,februaja,so šle cene naftnih derivatov v nebo(vojna v Ukrajini)v torek pa bo cena nižja kot …

  • 11:22 26. Februar 2023.

    hmm..o Šerifu in njegovem kanalu pa nič?

  • 11:17 26. Februar 2023.

    Em novinar,ce se ti da tko rect, drzava ureja cene goriv na 14dni in ne vsak torek kot navajas! Vsak …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.