Takšne so številke z Dolgega mosta v center Ljubljane

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Oglej si celoten članek

Lani sta se na območju Ljubljane odprli dve novi železniški postajališči. Na progi Novo mesto - Ljubljana se vlaki ustavljajo tudi na postajališču Lavrica, na progi Postojna - Ljubljana pa na postajališču Dolgi most. Gre za dve postajališči, ki sta vključeni v mestno vozovnico Ljubljane. 

Ob napovedi odprtja omenjenih postajališč so na Direkciji RS za infrastrukturo povedali, da je cilj gradnje omenjenih postajališč preusmeritev potnikov na javni železniški prevoz. Na Dolgem mostu je postajališče tik ob P+R, od kjer lahko potniki gredo v center Ljubljane z avtobusom. Kdor za pot v center Ljubljane uporabi storitve LPP, plača 1,20 evra za parkiranje in prevoz, cena enosmerne vozovnice Dolgi most - glavna železniška postaja pa je 1,28 evra (2,20 evra v obe smeri). Kdor bi ob tem želel še parkirati, bi k omenjenemu znesku moral prišteti še 1,20 evra za parkiranje. 

Takšna je slika pol leta po začetku obratovanja

Pol leta po začetku obratovanja obeh postajališč podatki, ki jih imajo na SŽ-Potniški promet, kažejo, da se potniki večinoma odločajo za nakup mestne vozovnice, ki je za povratno vožnjo ugodnejša kot povratna relacijska vozovnica za obe omenjeni razdalji. 

"Na železniški postaji Dolgi Most po podatkih v mesecu aprilu in maju 2019 vstopi mesečno okoli 70 potnikov, ki so kupili relacijsko vozovnico Dolgi Most-Ljubljana in okoli 70 potnikov mesečno, ki so kupili relacijsko vozovnico Ljubljana-Dolgi Most. Pri teh podatkih niso všteti potniki, ki izstopijo na vmesni postaji ali imajo mestno dnevno ali mesečno vozovnico," pojasnjujejo na SŽ-Potniški promet. Nekaj več prometa so v preteklih dveh mesecih beležili na železniški postaji Lavrica. "Na železniški postaji Lavrica po podatkih v mesecu aprilu in maju 2019 vstopi mesečno okoli 160 potnikov, ki so kupili relacijsko vozovnico Lavrica-Ljubljana in okoli 160 potnikov mesečno, ki so kupili relacijsko vozovnico Ljubljana-Lavrica. Tudi tu niso všteti potniki, ki izstopijo na vmesni postaji ali imajo mestno dnevno ali mesečno vozovnico."

Število potnikov, ki se vozijo z mestno vozovnico, dnevno ali mesečno, in tudi lahko vstopajo ali izstopajo na omenjenih postajah, se povprečno mesečno giblje okoli 10.000 potnikov. Število predstavlja število prepeljanih potnikov in ne število različnih potnikov. 

Mestna vozovnica (dnevna oziroma mesečna) velja za neomejeno število voženj med postajami oziroma postajališči v ljubljanskem železniškem vozlišču, ki zajema 16 postaj. Z gorenjske smeri je tako prva postaja, ki spada v ljubljansko mestno območje Medno, s primorske Brezovica, z dolenjske Lavrica, iz kamniške smeri je prva postaja znotraj območja Lj. Črnuče in s štajerske smeri Lj. Zalog. Za dnevno vozovnico je tako treba odšteti 2,20 evra za mesečno pa 35,20 evra. 

Slovenija Postajališče Dolgi most: Višje cene, manj odhodov

Rast bodo zagotavljali tudi z novostmi

Na obeh postajah pričakujejo rast števila potnikov, na kar se pripravljajo. "Ključnega pomena pri tem bo, poleg obnovljene in posodobljene javne železniške infrastrukture v Sloveniji in s tem boljših infrastrukturnih pogojev, predvsem nakup novih vlakov," pojasnjujejo. Prve nove motorne garniture v okviru testnega obratovanja pričakujejo že konec letošnjega leta. Podpisani sta pogodbi za nakup 52 novih garnitur. 

Na SŽ predvidevajo tudi obsežno digitalizacijo poslovanja. "Uvedena je že bila spletna in mobilna prodaja vozovnic. V uvedbi je postavitev avtomatov za prodajo vozovnic za vlak in za uporabo integriranih storitev po vsej Sloveniji. Prav tako je v fazi uvajanja vzpostavljanje storitve Wi-Fi povezave za potnika na obstoječih motornih garniturah Siemens in Pendolin," napovedujejo. 

Julija naj bi objavili javno naročilo za postavitev avtomatov za prodajo vozovnic za vlak. Prve avtomate pričakujejo predvidoma konec letošnjega leta, zaključek montaže vseh avtomatov na omrežju SŽ pa v letu 2020/2021. Avtomati bodo v začetku omogočali prodajo vozovnic za vlake, tudi prodajo in podaljševanje IJPP vozovnic vseh tipov. Nakup bo mogoče opraviti z gotovino ter debetnimi in plačilnimi karticami. 

V načrtu imajo tudi vzpostavitev mreže P+R vozlišč ter ponudbo storitev, kot so najem električnih koles in električnih avtomobilov ter polnjenje lastniških električnih avtomobilov na območju železniških postaj ter njihova povezava s prevozom z vlakom v ponudbo celovite prevozne storitve od doma do končnega cilja potovanja, ti. "last mile" storitev na osnovi integrirane vozovnice z eno ceno. 

V skladu s potrjeno strategijo družbe je v načrtu vzpostavitev mreže do leta 2031, po vnaprej določenih prioritetah, kjer bodo zasledovali cilj, da se ob nadgradnjah na določenih odsekih ureja tudi vzpostavitev P+R mreže, in po prioriteti števila potencialnih potnikov.

Po podatkih za april in maj 2019 je bilo v mesecu dni v Ljubljani prodanih okoli 110 mesečnih mestnih vozovnic in okoli 2.300 dnevnih mestnih vozovnic.

V teku je tudi urejanje parkirišč za kolesa oz. kolesarnice na železniških postajah. V Ljubljani so tako parkirišča za kolesa pod videonadzorom že urejena ob postajni zgradbi ter ob južnem vhodu v podhod. Kolesarjem je na voljo dodatnih 244 parkirnih mest (96 pokritih) in tudi tlačilka za kolo, orodje za hitro popravilo kolesa. 

Načrtujejo tudi postavitev informacijskih tabel na vlakih in postajah. Zavedajo se, da so ključne dobre in povezane potovalne informacije, ki potniku na enem mestu omogočajo upravljanje in načrtovanje poti od doma do cilja. 

Slovenija Slovenske železnice naročile 26 novih vlakov

Spremenila se bo cena vozovnice

Trenutno je za enosmerno vozovnico na relaciji Dolgi most - Ljubljana center treba odšteti 1,28 evra, v okviru ugodnosti tudi manj. V kratkem načrtujejo tudi uvedbo Mestne enosmerne vozovnice, za eno enosmerno potovanje znotraj mestnega vozlišča, kar bo prineslo možnost še ugodnejšega nakupa vozovnice, ki bo predvidoma 1,20 evra za odraslo osebo, 0,60 evra za otroka od 6 do 12 let, otroci do 6. leta pa potujejo v spremstvu odraslega brezplačno.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.