Takšni so novi pogoji za uveljavljanje invalidnine

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) je pojasnil pogoje za uveljavljanje invalidnin osebam s telesno okvaro zaradi bolezni in poškodb zunaj dela.
Oglej si celoten članek

V soboto je začela veljati novela pokojninskega zakona, ki znova uvaja pravico do invalidnine za tiste, pri katerih je okvara posledica poškodbe zunaj dela in bolezni. Ustrezni predpisi o tej pravici namreč vse od pokojninske reforme iz leta 2012 še niso bili sprejeti.

ZPIZ navaja, da je pogoj za pridobitev pravice do invalidnine za telesno okvaro, ki je posledica bolezni ali poškodbe zunaj dela, vsaj 50-odstotna telesna okvara zavarovanca, hkrati mora zavarovanec ob nastanku okvare dopolnjeno pokojninsko dobo, določeno za pridobitev pravice do invalidske pokojnine.

Pokojninska doba, ki je določena za pridobitev pravice do invalidske pokojnine, mora biti dopolnjena ne glede na to, ali okvara povzroča invalidnost ali ne, oz. ali gre za uživalca bodisi starostne, predčasne ali invalidske pokojnine. Prav tako zavarovanec skladno z zakonom pridobi pravico do invalidnine za telesno okvaro, ki je nastala med zavarovanjem.

Kot so še opozorili v Zpizu, se invalidnina izplačuje največ od 7. avgusta letos dalje, in sicer, če bo zahteva za pridobitev pravice vložena vključno do 31. januarja 2022 in če je telesna okvara takrat že obstajala.

Vloga za priznanje pravice do invalidnine za telesno okvaro je objavljena na spletni strani zavoda med Obrazci, Vsi obrazci (PDF oblika), v rubriki »Invalidsko zavarovanje« med »Obrazci za uvedbo postopka« ter ima naslov »Zahteva za priznanje pravice do invalidnine, dodatka za pomoč in postrežbo, prištete dobe«. Prav tako je vloga objavljena med eVlogami za VSE v rubriki »Invalidsko zavarovanje«.

"Za vse kasneje vložene zahteve se upošteva določba petega odstavka 403. člena zakona, po kateri se invalidnina izplačuje od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve in največ za šest mesecev nazaj, ob pogoju, da je telesna okvara takrat že obstajala oz. je nastala več kot šest mesecev pred vložitvijo zahteve," so pri Zpizu še zapisali v sporočilu za javnost.

Zavarovancem, ki so imeli pravico do invalidnine priznano že pred uveljavitvijo pokojninske reforme, ki je bila sprejeta leta 2012 in je začela veljati z januarjem 2013, pa se je ta pravica zagotavljala tudi po 1. januarju 2013 in jim tako ni treba vlagati nove zahteve. Zahtevo pa morajo kljub temu predložiti, če se jim je obstoječa telesna okvara poslabšala ali je pri njih nastala nova.

Zahtevo morajo vložiti tudi tisti zavarovanci, ki kljub ugotovljeni telesni okvari zaradi posledic bolezni ali poškodbe zunaj dela od 1. januarja 2013 do 6. avgusta letos pri zavodu pravice do invalidnine za telesno okvaro niso pridobili.

Vloga za priznanje pravice je objavljena na spletni strani zavoda ter na seznamu e-vlog, zavarovanci pa jo lahko vložijo sami. Če bodo zahtevo vlagali skrbniki ali pooblaščenci, pa morajo priložiti tudi odločbo centra za socialno delo o skrbništvu. Priložijo lahko tudi pooblastilo, ki ga lahko posamezniki pridobijo na spletni strani zavoda.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 18:12 10. Avgust 2021.

    Bi sedaj z zaostrovanjem pogojev prišparali na invalidih??? Dajte raje popravit pravilnik telesnih okvar ki je še iz 80ih let …

  • 13:26 10. Avgust 2021.

    že preko dve leti zavlačujejo na invalidski komisiji ,preprosto vsak korak traja vsaj 3 mesece,in venomer še nekaj rabijo,kljub temu …

  • 12:17 10. Avgust 2021.

    Spet desna vlada popravlja krivice, ki jih je naredila leva nesposobna vlada

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.