Takšno vreme nas čaka do konca avgusta

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Poletne temperature brez vročine, 25 avgusta pa konec poletja?
Oglej si celoten članek

"V nedeljo je bilo najtopleje na Balkanu in na jugovzhodu Evrope, kjer so bile temperature večinoma nad 35 stopinj Celzija, ponekod celo do 40," pišejo pri vremenskem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "V Skandinaviji so v primerjavi s preteklim tednom precej nižje temperature  - lahko rečemo, da tja prihaja počasi jesen."

V torek popoldan hladneje kot zjutraj

Evropa se je v zadnjih dneh spet obarvala v rdeče, kar pomeni, da je bilo v tem mesecu vsaj za stopinjo ali stopinjo in pol topleje od dolgoletnega povprečja. "So pa anomalije izrazito negativne na skrajnem vzhodu Evrope in nad zahodno Rusijo," pišejo pri Ciklon.si in napovedujejo, da se bodo do konca meseca "karte premešale" in bo več možnosti za vročino v tistem delu, saj se bo nad Skandinavijo dlje časa zadrževalo območje nizkega zračnega pritiska, ki bo občasno seglo tudi nad Srednjo Evropo.

Za danes napovedujejo najbolj vroč dan v tem tednu, vendar brez takšnih ekstremov, kot smo jih imeli v začetku avgusta 2013. "V torek prihaja močna ohladitev, torkovo jutro bo še zelo toplo - marsikje na vzhodu bo že zjutraj blizu 25 stopinj Celzija, čez dan oziroma popoldne pa bo marsikje hladneje kot zjutraj," pravijo pri Ciklon.si. "V nadaljevanju tedna pa bodo na vreme pri nas vplivale vremenske motnje, ki bodo potovale iznad Atlantika čez Srednjo Evropo."

xxx

Poletne temperature brez vročine

Dodajajo, da bo Slovenija vsaj pod delnim vplivom azorskega anticiklona, ki prinaša prijetne poletne temperature brez vročine. "V zahodnem zračnem toku bo občasno nastajala spremenljivost, iz katerih bodo nastajale krajevne padavine," napovedujejo pri Ciklon.si. Največ možnosti za padacvine po torku napovedujejo konec tedna, predvsem v ponedeljek, 19. avgusta. "Kot kaže sedaj, se hujša vročina ne bo vrenila. Srednjeročni izračun ameriškega in evropskega modela kaže krepitev grebena nad severnim delom Atlantika 25. avgusta, kar bi verjetno pomenilo dokončen zlom poletja, vendar bo treba za natančno napoved še nekaj časa počakati."

Agencija za okolje za danes napoveduje sončno in zelo vroče vreme. "Popoldne bo na zahodu naraščala koprenasta oblačnost. Ponekod bo pihal jugozahodnik," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 31 do 36 stopinj Celzija."

Jutri bo spremenljivo oblačno. "Dopoldne bodo v severnih krajih že možne krajevne padavine, deloma nevihte, ki se bodo popoldne in zvečer razširile nad večji del države ter se nadaljevale v noč na sredo," napovedujejo pri Arsu. "Zapihal bo severovzhodnik, na Primorskem burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 21, na Primorskem do 23, najvišje dnevne od 21 do 29 stopinj Celzija."

Foto: Arso Modelska napoved za deset dni

V sredo dopoldne bodo padavine po napovedih Arsa postopno ponehale. "Sredi dneva in popoldne bo deloma sončno, možna bo kakšna ploha," pišejo pri Agenciji za okolje. "Še bo vetrovno. V četrtek bo sončno, zjutraj bo po nižinah megla."

Iznad zahodnega Sredozemlja se prek Alp in srednje Evrope razteza hladna fronta. Pred njo z jugozahodnikom k nam priteka zelo topel in postopno bolj vlažen zrak.

Od 15. do 20. avgusta

"Nad našimi kraji bodo prevladovali zahodni višinski vetrovi, v katerih bodo občasno vremenske motnje, ena predvidoma v soboto ter naslednja v začetku prihodnjega tedna," še napovedujejo pri Arsu. "V četrtek in petek bo večinoma sončno. V soboto bo bolj oblačno z možnostjo krajevnih padavin. V nedeljo bo predvidoma spet sončno, verjetnost padavin se povečala v ponedeljek in torek. Temperature bodo do konca tedna malo nad 25, nedeljo in v začetku prihodnjega tedna pa predvidoma spet do okrog 30 stopinj Celzija."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 21:27 12. Avgust 2019.

    tudi rastline rabijo nižje temperature, predvsem pa vodo, polek vročine je tudi suša, je pa letos eno čudno leto, na …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.