Bolniška brez obiska zdravnika

Foto: Anže Petkovšek Janez Cigler Kralj, intervju z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Foto: Anže Petkovšek Janez Cigler Kralj, intervju z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Minister za delo, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je predstavil glavne ukrepe, ki jih prinaša peti protikoronski zakon.
Oglej si celoten članek

Minister Janez Cigler Kralj je povedal, da so s socialnimi partnerji in drugimi partnerji uskladili štiri petine ukrepov, ki so v PKP5. Besedilo prinaša nov sveženj ukrepov za omilitev posledic, nastalih zaradi epidemije covid-19 in posledic, ki nastajajo zaradi prisotnosti virusa. Zakon v osnovi nekaj znanih ukrepov podaljšuje in uvaja nekatere nove. V ospredju je ohranitev delovnih mest, skrb za najranljivejše in preprečevanje širjenja okužbe s SARS-CoV-2 na vseh področjih.

"Sprejeli smo že veliko ukrepov. Ključno je, da se odzivamo učinkovito in pravočasno," je poudaril Cigler Kralj. Eden rezultatov ukrepov je po njegovih besedah, da smo ohranili skoraj 300 tisoč delovnih mest. "Na drugi tretjini maja je bilo najvišje število prijavljenih v evidenco brezposelnih, zdaj to število stabilno upada in je tik nad 84.000," je dejal minister.

Vsi že veljavni ukrepi bodo podaljšani oz. urejeni do 31. decembra 2020, z možnostjo, da vlada s sklepom, če bi bilo treba, ukrepe podaljša do 30. junija 2021. Novi ukrepi bodo začeli veljati s 1. oktobrom, edina izjema je ukrep, povezan z nadomestilom staršem otrok do 5. razreda osnovne šole, ki jim je bila odrejena karantena.

Ukrepi na področju trga dela

  1. Do 3 decembra 2020 se podaljša možnost čakanja na delo za zaposlene na domu za vse panoge. Zaostrili so vstopni pogoj, ki je zdaj vsaj 30-odstotni upad prometa glede na leto 2019.
  2. Starši vrtčevskih in šoloobveznih otrok, ki jim je odrejena karantena, bodo po novem upravičeni do nadomestila v višini 80 %. Ukrep bo veljal od 1. septembra in je edini od ukrepov, ki velja za nazaj.
  3. Zakon predvideva tudi povračilo samozaposlenim za čas karantene v višini 250 evrov. Znesek velja za 10 dni.
  4. Samozaposleni bodo od 1. oktobra 2020 lahko zaprosili za pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka za delno povrnjen izgubljen dohodek. Nadomestilo bo v višini 1.100 evrov, od tega 700 evrov kot nadomestilo za izgubljeni dohodek in 400 evrov za pokritje prispevkov. Za tiste, ki jim država že krije plačilo prispevkov, je predviden mesečni temeljni dohodek v višini 700 evrov. 

Ukrepi na področju socialnega varstva

  1. Zakon ustvarja pravno podlago za začasno razporeditev zaposlenih v socialnovarstvenih zavodih, ko zaradi pojava virusa pride do potreb okrepitvi ekip.
  2. PKP5 uvaja dodatek za neposredno delo za tiste, ki delajo v sivih in rdečih conah. Predvidoma jim bodo dodali 20 % urne postavke osnovne plače zaposlenega.
  3. Socialnovarstvenim zavodom se bodo financirali nakupi zaščitne opreme in osebne zaščitne opreme.

Ukrepi na področju zdravstva

  1. Podobno kot socialnovarstvenim zavodom se bodo tudi zdravstvenim ustanovam financirali nakupi zaščitne opreme in osebne zaščitne opreme.
  2. PKP5 uvaja možnost financiranja iz ZZZS vsem izvajalcem, ki imajo registrirano zdravstveno dejavnost v Sloveniji za opravljanje posegov. Cilj je reševanje problema čakalnih vrst.
  3. PKP5 uvaja možnost koriščenja odsotnosti z dela do 3 delovnih dni brez obiska osebnega zdravnika. Ukrep predvideva, da posameznik lahko to možnost izkoristi največ 9 dni v letu, torej trikrat v letu.
  4. Poenostavlja se postopek izdaje izreka karantenskih odločb.

Ukrepi s področja šolstva

  1. Zakon ureja pravno podlago za možnost sprememb šolskega koledarja, učenja na daljavo.
  2. Podobno kot socialnovarstvenim zavodom se bodo tudi vzgojno-izobraževalnim ustanovam financirali nakupi zaščitne opreme in osebne zaščitne opreme.
  3. Ureja se oprostitev plačila za vrtec v primeru odrejene karantene otroku za čas karantene.

Ukrepi s področja infrastrukture

  1. Izvajalcem prevozov se bo zagotovilo priznanje in uveljavljanje stroškov za zaščitno opremo za voznike in razkuževanje vozil.
  2. Izvajalci prevozov bodo prejeli nadomestilo stroškov od časa razglašene epidemije do 11. maja, ker niso mogli izvajati prevozov.

Besedilo zakona je po besedah ministra generalno potrjeno, lahko pa pride v času priprave čistopisa do kakšnih manjših popravkov. "Če se bo pokazalo, da je kaj nesorazmerno, bomo popravili. Načeoma pa se ne bo dosti spreminjalo," je povedal. Čistopis naj bi bil nared do ponedeljka.

Na vprašanje, ali je predviden dodatek tudi za zdravstvene delavce, ki delajo s covid bolniki, je minister odgovoril, da je in da bodo to predstavili, ko bo pripravljeno. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 19:29 24. September 2020.

    Zakaj pa potem rabimo zdravnike, diagnoze postavljajo po elektronski pošti, ljudje si pa bolniško odrejajo sami . Sramota je, ob …

  • 14:10 24. September 2020.

    Cel Kranj in Velenje bosta v naslednjih mesecih doma.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.