Tega Golob in Mesec nočeta dati upokojencem

Foto: Anže Petkovšek dopolnilno zdravstveno zavarovanje Foto: Anže Petkovšek dopolnilno zdravstveno zavarovanje Foto: Anže Petkovšek dopolnilno zdravstveno zavarovanje
Namesto izredne uskladitve upokojenci dobijo dodatke za dva ali tri mesece. Razlika je velika.
Oglej si celoten članek

Vlada je s komuniciranjem povišice upokojencem ustvarila zmedo. Predsednik vlade Robert Golob je ob odprtju Dnevov medgeneracijskega sožitja napovedal predčasno uskladitev pokojnin, Sindikat upokojencev Slovenije je nato na okrogli mizi o pokojninskem sistemu izvedel, da ne gre za predčasno redno uskladitev pokojnin ampak le za dodatek k pokojnini za mesec november in december (tako kot lani), vlada je nato na seji zavrnila soglasje k izredni uskladitvi, ki jo je predlagal Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in določila, da bodo upokojenci tri mesece dobivali višje pokojnine, dodatka pa ni poimenovala.

Upokojenci bodo tako novembra in decembra letos ter januarja 2024 prejeli za 1,8 odstotka višje pokojnine, a pri tem ne gre za uskladitev pokojnin. Razlika je pomembna.

Če gre za uskladitev, se pokojnina trajno zviša, naslednje zvišanje oziroma uskladitev pa se izvede od te nove zvišane pokojnine, dodatek pa se ne upošteva pri naslednjem povišanju.

Poglejmo na hipotetičnem primeru 800 evrov pokojnine. Lani novembra in decembra so upokojenci prejeli dodatek (uradno se mu je reklo povečan del prejemkov) v višini 4,5 odstotka pokojnine, nato pa se je februarja s poračunom za januar pokojnina (brez dodatka) zvišala oziroma redno uskladila za 5,2 odstotka. Novembra, decembra in januarja bodo dobili dodatek v višini 1,8 odstotka, nato pa bo februarja s poračunom za januar izvedena redna uskladitev. Po Umarjevi napovedi gospodarskih gibanj naj bi bila uskladitev 7,8-odstotna. To številko smo tudi upoštevali v izračunu.

Ker smo in bomo draginjo reševali z dodatki k pokojnini, bo pokojnina, ki je bila lani oktobra 800 evrov, prihodnje leto znašala 907 evrov, če bi namesto dodatkov izvedli izredno uskladitev, bi bila 965 evrov. V dveh letih se je oziroma se bo nabralo za 957 evrov razlike. Povprečna pokojnina v dveh letih v primeru dodatkov je 863, v primeru uskladitve pa 903 evre.

Ta razlika samo pri 477 tisoč prejemnikih starostne pokojnine pomeni približno 300 milijonov evrov manj stroškov za pokojnine na leto.

Dodatek ravno toliko visok, da bodo izpolnili obljubo

Sindikat upokojencev Slovenije je predlagal, naj se pokojnine izredno uskladijo za 4,5 odstotka in ob tem navedli, da je inflacija 9,4-odstotna, rast cen hrane in brezalkoholnih pijač pa kar 15,8-odstotna. Vlada se je odločila za dodatek v višini 1,8 odstotka pokojnine, "zato, da izpolnimo obljubo, da imamo minimalno zajamčeno pokojnino 700 evrov pred zaključkom leta", je povedal Golob. Zdaj zagotovljena pokojnina znaša 687,75 evra, z dodatkom pa bo izplačilo 700,13 evra, torej ravno toliko, kot so obljubili. 

Letos je bila januarska pokojnina nižja kot decembrska, saj januarja ni bilo več dodatka, redna uskladitev pa se izvede šele februarja, sicer tudi s poračunom za januar. To pomeni, da upokojenci dobijo povišico, kot da bi veljala že od 1. januarja, le prvo izplačilo je konec februarja. Prihodnje leto bo dodatek izplačan tudi januarja.

Še trije drugi ukrepi, skupni strošek sto milijonov evrov

Poleg izrednega dodatka bo decembra letos izplačana božičnica v višini 40 odstotkov letnega dodatka.

Uveden bo tudi institut zagotovljene vdovske pokojnine za vse vdove ali vdovce, ki imajo poleg pravice do vdovske pokojnine tudi pravico do svoje predčasne, starostne ali invalidske pokojnine. Vdovska pokojnina bo po novem znašala vsaj toliko kot zagotovljena starostna pokojnina. Sprememba bo stopila v veljavo s 1. januarjem 2024, koristila pa naj bi približno deset tisoč vdovam in vdovcem.

Pri odmeri pokojnine delovnim invalidom, ki so delali krajši delovni čas, se bo kot osnova upošteval dohodek, ki bi ga prejemali, če bi delali za polni delovni čas. Ukrep bo veljal za invalide, ki se bodo upokojevali od 1. januarja 2024.

 Ti štirje ukrepi bodo stali sto milijonov evrov.

"Upokojence pesti draginja, pestijo jih naraščajoči stroški življenjskih potrebščin, zato smo se odločili, da princip obrnemo in da s ciljanimi ukrepi naslovimo tiste upokojence, ki so najbolj socialno ogroženi. Za upokojence, ki vključuje predčasni dvig pokojnin, dodaten zimski dodatek in ukrepa za invalide ter vdove in vdovce. Invalidsko upokojeni so najbolj socialno ogrožena skupina pri nas, kar 37 odstotkov jih živi pod pragom tveganja revščine. Zato bodo po novem tisti invalidi, ki so delali krajši delovni čas, po 1. januarju obravnavani, kakor da so delali polni delovni čas, kar bo dvignilo višino njihovih pokojnin. Če pogledamo vdovska upokojenska gospodinjstva, bomo videli podobno sliko. Kar vsako četrto živi pod pragom tveganja revščine, zato vsem upokojencem, kjer sta dva prejemala pokojnino, pa je eden umrl, zagotavljamo, da bo drugi član gospodinjstva prejel vsaj zagotovljeno pokojnino, ki bo po novem 700 evrov mesečno" je ob tem dejal minister za delo Luka Mesec.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 78

  • 04:56 6. Junij 2023.

    Ajda, se ti lušta naših nepremičnin? Bi jo požrla

  • 07:52 4. Junij 2023.

    Imata malo več izobrazbe, kot desničarji, a v bistvu sta enako pohlepna kot oni. Ta vlada kupuje tiste, ki bi …

  • 07:21 3. Junij 2023.

    Jaz razumem reformo samo na en način...da se vsem upokojencem določi pokojnina po dejanskem stanju vloženega denarja v Sklad in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.