Tega se dr. Beovićeva v jeseni zaradi covid-19 najbolj boji

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Ne skrbijo je toliko osnovne šole kot odrasli "otroci".
Oglej si celoten članek

Vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravee Bojana Beović je za Dnevnik povedala, da je večino dopusta preživela v Kranjski Gori, štiri dni pa je bila v Avstriji. 

Beovićeva je ves čas počitnic opozarjala dopustnike in vladajočim že prej predlagala ostrejše pogoje za povratnike s Hrvaške, kjer se je epidemija novega koronavirusa v drugi polovici avgusta razmahnila. 

"Do zdaj je v Sloveniji veljalo, da so ljudje bolni hodili v službo, zdaj tega ne bo smelo biti. Vsak prehlad je potencialen covid-19."

Bojana Beović

Slovenija Sobota je bila, pa toliko na novo okuženih!

K širjenju virusa na Hrvaškem so svoje po besedah Beovićeve prispevali nočni klubi, kjer se niso okužili le obiskovalci, ampak tudi zaposleni, ki so virus raznesli izven zabavišč. 

Pričakuje ponovitev situacije kot spomladi

Zdaj pričakuje, da bo situacija v Sloveniji podobna kot pomladi, ko smo imeli vnose okužb iz Italije, in na začetku poletja, ko je bil kritičen Balkan. "Pričakujemo ponovitev situacije, kot smo ji bili priča spomladi, ko so bile okužbe vnesene iz Italije in so s seboj potegnile širjenje po državi," je za časnik povedala Beovićeva. 

Hrvaška Prej objavili, zato nižje številke na Hrvaškem

Sama bi sicer hrvaško mejo zaprla že prej, a kot pravi, politika gleda širše. "Ozirala se je na pritisk notranje javnosti; ljudje se počutijo prizadete, če ne gredo na dopust na Hrvaško," je dejala za Dnevnik. "To je pri nas kar neka vrednota in politika mora upoštevati tudi to. Potem so še politični odnosi s Hrvaško."

"Osnovne šole niso problem, težava bo z 'odraslimi otroki"

Foto: Profimedia šola koronavirus učenci

Ocenjuje, da bi se zdajšnjim težavam izognili, če bi mejo s Hrvaško zaprli 14 dni prej. Jeseni je toliko ne skrbijo osnovne, kot srednje šole in fakultete. "Osnovne šole niso problem, učenci niso bili v rizičnih okoljih, otroci niso žarišča virusov," je povedala za Dnevnik. "Težava bo z 'odraslimi otroki', zaradi bioloških lastnosti in načina življenja - druženja, zabav in podobno."

Covid-19 Stanje na Hrvaškem vse slabše, spet preko 300 okužb

Foto: Profimedia Hrvaška obala

Mlade virus manj prizadene kot starejše, zato se ne obnašajo zaščitno. "Ne zavedajo se, kaj lahko povzroči pri starejših generacijah," pravi Beovićeva. "Že lastnost mladih je, da so bolj egocentrični, nimajo izkušenj. Ta način razmišljanja je razumljiv."

Zase pravi, da pripada generaciji, ki je zrasla v okolju z omejitvami, medtem ko imajo današnji tridesetletniki ogromno svobode in pravic, omejitev pa malo. "Mi smo živeli v družbi, kjer potovanja čez mejo niso bila sama po sebi umevna, omejena je bila vožnja z avtom, doživeli smo devalvacije," je povedala za Dnevnik. "Vsega tega smo bili vajeni. Tu je razlika. Mene te omejitve ne motijo oz. ne posegajo v mojo življenjsko srečo. Ljudje, ki so živeli drugače, pa to težje dojemajo."

Glede zmogljivosti zdravstvenega sistema v primerjavi s pomladjo imamo sedaj po besedah Beovićeve sicer več respiratorjev, a kadrovske kapacitete, ki se jih ne da izboljšati čez noč, ostajajo podobne. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 08:51 31. Avgust 2020.

    za gripo se ne cepim kot se se nikoli nisem skoda denarja za ta strup isto kot za covid strup

  • 06:37 31. Avgust 2020.

    Beovićeva in vsa državna in medijska falanaga, naj se samoizlira in zaklene na golem otoku, in izgubi ključe vrat.

  • 06:07 31. Avgust 2020.

    Bojana a pa ti je Janez Janšizem dovolil nastop na tem mediju,saj je do danes še vse,kar si napovedala izpadlo,kot …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.