Tekma za Facebookov prestol

Foto: Žurnal24 (Foto: zurnal24.si)
Zaradi sporne politike hranjenja osebnih podatkov Facebook ustvarja morebitna plodna tla za številno konkurenco.
Oglej si celoten članek

Tako kapital kot uporabniki se začenjajo zbirati okoli spletnih omrežij, ki trdijo, da je na prvem mestu možnost, da imajo uporabniki zasebnost v svojih rokah, piše BBC. Konkurenca je številna, sestavljajo pa jo vse od podjetij v nastajanju do tehnoloških velikanov, ki poskušajo razviti ekosistem odprtih socialnih omrežij, ki komunicirajo med seboj.

"Nihče še ni dosegel nečesa, kar bi bilo vsaj podobno kritični masi za vzpostavitev enake platforme za družabno spletno omrežje," poskuse konkurence ocenjuje Lee Bryant iz svetovalne družbe za socialno tehnologijo Headshift.

Nastajajo šele obrisi
Močno rast priljubljenosti sicer beleži mikroblogerska stran Twitter, a tu ne gre za čisto spletno družabno omrežje, saj je uporabnikovo spremljanje aktivnosti prijateljev že privzeta nastavitev. Nova možnost, ki je pritegnila pozornost vlagateljev in možnih uporabnikov, je projekt Diaspora. Začel se je letos v začetku maja, njegovi stvaritelji pa so štirje študenti newyorške univerze.

Podrobnosti niso znane razen tega, da bo bo temeljila na odprti kodi, že sprejetih standardih, uporabniki pa bodo vsebine lahko delili z drugimi.

V povojih je zaenkrat tudi projekt, ki ga podpira tudi telefonski velikan Vodafone, stran OneSocialWeb, ki razvija idejo o povezljivosti več spletnih družabnih omrežij. Sama ideja je sicer stara že vsaj pet let, ko se je ustanovitelj omrežja Appleseed Michael Chisari leta 2004 začel igrati z idejo, da bi lahko vsakdo ustvaril svoje omrežje, ta pa bi nato začela komunicirati med seboj.

Za primer ponudi zgodnja internetna operaterja iz 90. let minulega stoletja AOL in CompuServe, ki sta svoje uporabnike zaklenila v svoje omrežje in so si lahko e-pošto lahko pošiljali le med seboj. A sta jim s sčasoma morala popustiti in se odpreti navzven, vendar po mnenju Bryanta to ni realna možnost za Facebook, saj bi s tem zgubil svojo prednost.

Tekma za standarde
Za ustanovitelje tovrstnih omrežij pa se zdaj odpira še ena fronta, in sicer kateri standard bo postal glavni pri odprtih omrežjih. Appleseed se trenutno še dogovarja o možnosti skupnega standarda z OneSocialWeb. Diaspora pa je že oznanila, da bo uporabila standard imenovan Ostatus, ki ga je razvila družba StatusNet, ki je naredila programsko opremo za prek 25 tisoč spletnih strani. Vsaka od teh strani pa uporabnikom omogoča, da spremljajo dogajanje na drugih straneh.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.