Telekomu dodelili negativne obete

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Bonitetna hiša Moody's je danes potrdila bonitetno oceno Telekoma Slovenije pri Baa3. Je pa oceni dodelila negativne obete, kar pomeni, da bi se utegnila bonitetna ocena v prihodnjih mesecih znižati, so sporočili iz bonitetne hiše.
Oglej si celoten članek

"Potrditev ocene odraža pričakovanje, da se kreditni položaj Telekoma Slovenije ne bo materialno poslabšal glede na dosedanjo oceno," poudarja vodilni analitik v primeru Telekoma Ivan Palacios. "Potrditev predvsem odraža našo oceno, da ima Telekom Slovenije zadostno likvidnost glede na trenutne razmere v okolju," dodaja.

Ocena po navedbah Moody's odraža vodilni položaj skupine Telekom Slovenije kot celovitega telekomunikacijskega operaterja na domačem trgu in njegovo prisotnost na trgih jugovzhodne Evrope, predvsem na Kosovu in v Makedoniji. Oceno znižuje slabše poslovanje skupine, ki je posledica okrepljenih konkurenčnih in regulatornih pritiskov ter negativnega vpliva okolja.

Država bo morala pomagati Telekomu

V Moody's ob tem verjamejo, da bi bila v primeru težav država kot večinska lastnica Telekoma družbi pripravljena zagotoviti "zmerno izredno državno podporo". Pričakovani obseg takšne podpore se je sicer v zadnjih mesecih zmanjšal, tudi zaradi težav domačega bančnega sektorja, ki bi lahko prav tako potreboval javna sredstva.

Negativne obete pa so v Moody's Telekomu med drugim pripisali zaradi negotovosti glede prihodnje lastniške strukture podjetja. Vlada bi lahko po oceni bonitetne hiše "na kratek ali srednji rok" zniževala svoj lastniški delež v družbi. Telekom pa bi lahko imel tudi likvidnostne težave zaradi zmanjšanega zaupanja vlagateljev v Slovenijo, kar bi lahko otežilo njegov dostop do kapitala.

Ob tem v Moody's pojasnjujejo še, da bi negativen pritisk na trenutno bonitetno oceno sprožil predvsem poslabšanje poslovnih rezultatov nad pričakovano ravnijo in povečanje potreb po finančnih sredstvih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.