Telemach spreminja način dodeljevanja IP-ja

Foto: Andrej Leban
Foto: Andrej Leban
Telemach danes prehaja s statičnega dodeljevanja IP-ja na dinamičnega.
Oglej si celoten članek

"Za spremembo dodeljevanja naslovov IP (DHCP) s 15. 3. smo se odločili zaradi posodobitve sistema. Pri uporabnikih bo ta prehod potekal tako, da se jim bodo vse dostopne naprave, ki bodo neposredno priključene na modem, ponastavile v dinamično pridobivanje IP," so pojasnili na Telemachu. O tem so uporabnike obvestili že z računi za pretekli mesec. 

IP je številka, na primer 93.103.221.114 , s katero se mora vsaka naprava identificirati v internetu. Če je stalen, je vedno enak, dinamičen pa se lahko spremeni vsakič, ko se naprava priključi na internet. 

Vpliv na manj kot odstotek uporabnikov

"Za ogromno večino uporabnikov ta sprememba ne pomeni nič. Tako kot se mobilni telefon prijavi v brezžično omrežje in mu ruter dodeli IP, na podoben način se bo po novem v Telemachovo omrežje priključil računalnik in druge naprave. V praksi lahko takšen dinamičen IP ostane enak tudi dlje, več tednov ali mesecev," je pojasnil vodja laboratorija pri reviji Monitor Jure Forstnerič. Ocenjuje, da bo sprememba vplivala na manj kot odstotek uporabnikov, ki uporabljajo na primer orodja za oddaljeni dostop do domačega računalnika, imajo na domačem računalniku strežnik za elektronsko pošto ali postavljeno spletno stran. "Ta odstotek uporabnikov pa dobro ve, za kaj gre," pravi Forstnerič. 

Za stalni IP en evro na mesec

Tisti, ki bodo želeli ohraniti statični IP, bodo morali zanj po novem plačati, stal bo en evro na mesec, poslovni uporabniki pa bodo še naprej imeli statični IP. Forstneriču se to ne zdi visok znesek, pravi pa, da obstajajo tudi spletna orodja, ki sledijo dinamičnemu IP-ju in ga sproti popravljajo. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 21

  • Torej to vodi v še manj delovnih mest...super...

  • 00:24 17. Marec 2016.

    varnejši je, ni pa prikladen če rabiš dostop od bilokje do svoje mreže.

  • 14:51 16. Marec 2016.

    Čemu sploh ta članek ? Folk se razburja. Fiksni IP rabiš, če se greš neko strežniško storitev, ki to zahteva …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.