Temna stran tehnološke prihodnosti

Dva nadobudna študenta sta za svoje diplomsko delo posnela kratek film o tem, kako bo tehnologija vplivala na našo prihodnost. Kot kaže, bomo čustveno bolj ali manj otopeli, kar pa je še huje – tehnologija, o kateri govorita študenta, je že delno v uporabi.
Oglej si celoten članek

Čeprav je film Sight (Vid) nastal, preden je Google naznanil svoja očala, je vsebina diplomskega dela študentov Erana May-raza in Daniela Laza zelo podobna Googlovim očalom. Ta bodo uporabniki upravljali z govorom in bodo lahko z njimi fotografirali, snemali videe, odgovarjali na sporočila in klice, služila bodo za navigacijo in omogočala tako imenovano razširjeno resničnost (angleško Augmented Reality – AR), ko boste denimo pogledali plakat in videli video, ne le fotografije.

Študenta sta šla korak dlje in predvidela, da bomo imeli v prihodnosti takšne leče, ki si jih bomo enostavno vstavili v oko. Aplikacije, kot jih imamo zdaj na telefonih, pa nam bodo omogočale različne aktivnosti. Denimo da boste ležali na tleh in imeli občutek, da letite in pri tem igrate računalniško igrico, na stenah ne boste imeli slik, ampak boste s pomočjo razširjene resničnosti "obesili" slike, ki si jih želite imeti; tudi originalni Van Gogh bo lahko v vašem stanovanju. Na zmenku vam bo aplikacija glede na obrazne poteze in glas takoj izračunala, ali ste sploh kompatibilni z osebo ali je bolje, da greste kar domov, in če boste ostali, vam bo druga aplikacija glede na potek zmenka svetovala naslednje poteze, pa še točke boste pridobivali. Ko dekle v filmu ugotovi, da fant na zmenku uporablja to aplikacijo, ga zavrne, a ni panike – fant ji enostavno izbriše iz spomina ta del in lahko začneta znova.

Ocene filma so različne: od tega, da gre za zaskrbljenost, da nas bo tehnologija razčlovečila, do tega, da gre za realen prikaz življenja, od katerega nas ne loči celo stoletje, ampak le nekaj let.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.