"Terminala Žavlje ni na seznamu"

Foto: Alpe Adria Green - mednarodna organizacija za zascito okolja in narave
Foto: Alpe Adria Green - mednarodna organizacija za zascito okolja in narave
Evropska komisija želi, da v sredo vse članice EU podprejo seznam prednostnih energetskih projektov, na katerem je tudi plinski terminal v Severnem Jadranu. Nato naj bi se Slovenija in Italija dogovorili o podrobnostih.
Oglej si celoten članek

"Terminala Žavlje ni na seznamu. Trenutno je na seznamu plinski terminal v Severnem Jadranu," je danes povedal tiskovni predstavnik komisije Joe Hennon, ki nadomešča tiskovno predstavnico komisarja za energijo Güntherja Oettingerja, Marlene Holzner.

Po besedah tiskovnega predstavnika je trenutno tudi nemogoče, da bi se lahko pod projektom terminala v Severnem Jadranu skrival terminal v Žavljah, saj Žavlje nimajo presoje vpliva na okolje in ne izpolnjujejo evropskih okoljskih meril ter tako ne morejo biti na seznamu.

Mora biti v skladu z zakonodajo

Za zdaj le ohlapno opredeljen terminal v Severnem Jadranu je po Hennonovih besedah na seznamu prednostnih projektov zato, ker je za evropsko energetsko infrastrukturo strateško pomembno, da je en plinski terminal tudi v Severnem Jadranu.

 "A kar koli bo na seznamu, bo moralo spoštovati okoljsko zakonodajo EU," je zatrdil. "Vsakdo je lahko prepričan, da komisija ne bo podprla projekta, ki ne bo v skladu z okoljsko in drugo zakonodajo EU," je večkrat izrecno poudaril Hennon.

 Komisija poskuša s temi besedami pomiriti Slovenijo, saj želi, da v sredo prav vse članice unije podprejo seznam prednostnih energetskih projektov. Soglasje s pravnega vidika ni potrebno, a komisija vseeno stremi k političnemu konsenzu.

 "Želimo, da članice seznam podprejo s konsenzom. Slovenija in Italija pa lahko, če bo treba, pogovore nadaljujeta do septembra," je povedal Hennon. Če se državi ne bosta dogovorili do srede, sta namreč dobili dodaten čas - do 20. septembra.

Komisija sicer po Hennonovih besedah razen splošnega stališča, da bodo morali vsi energetski projekti v celoti spoštovati zakonodajo EU, na tej točki nima stališča do posameznih projektov, temveč ga bo zavzela šele jeseni, ko bo sprejela dokončni seznam.

Iskali bodo le konsenz

Na sestanek so povabili ministre, a članica lahko nanj pošlje tudi nižjega predstavnika z ministrstva. Slovenija se za zdaj še ni odločila, koga bo poslala, a vse kaže, da v Bruselj ne bo odpotoval minister.

Slovenska vlada bo predvidoma danes oz. do sredinega sestanka izvedla dopisno sejo na temo terminalov, so potrdili na uradu vlade za komuniciranje, več informacij pa niso razkrili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 22:48 23. Julij 2013.

    Komisarja po domače briga, kje je ta terminal. Komisiji je važno, da je sporazum poštirkan in soglasno podpisan. Da je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.