TEŠ 6: Vlada za poroštvo, a s pridržkom

Foto: mediaspeed
Foto: mediaspeed
Vlada je obravnavala informacijo o izpolnjevanju vladnih pogojev za izdajo poroštva za 440 milijonov evrov vredno posojilo EIB za projekt Teš 6. Z novelo zakona o davku na dodano vrednost (DDV) pa povečuje prag obdavčljivega letnega prometa s 25 tisoč na 50 tisoč evrov.
Oglej si celoten članek

Glede poroštva za projekt TEŠ 6 bo vlada na predlog pristojnega ministrstva podprla predlog zakona, ki to omogoča, če bo v njem sprejeto dopolnilo, ki ji omogoča, da pogodbe ob zvišanju cene projekta nad dopustno mejo ne podpiše.

Kot je po seji vlade povzel v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje Anže Logar, je ministrstvo za infrastrukturo in prostor ugotovilo, da je investitor sledil sklepu vlade in optimiziral stroške projekta, hkrati pa je opozorilo, da vse pogodbe za njegovo izvedbo še niso dokončno sklenjene in da je končna cena le nekaj nižja od višine, ki jo je kot dopustno opredelila vlada.

Predlog zakona o državnem poroštvu za izgradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš) je v parlamentarno proceduro vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Srečkom Mehom (SD). Vlada je za soglasje k zakonu postavila pet pogojev.

Predsednik odbora DZ za finance in monetarno politiko Andrej Šircelj (SDS) je za petek sklical sejo odbora, na kateri bodo znova obravnavali ta predlog zakona.

Odbor je razpravo konec junija že drugič prekinil. Tokrat bo, kot kaže, predlog z omenjenim dopolnilom pripravil za odločanje o njem v DZ.

Spremembe pri DDV

S povečanjem praga obdavčljivega letnega prometa želi vlada poenostaviti administrativne obveznosti za male davčne zavezance, novela pa je vezana na uvedbo pavšalne obdavčitve dohodkov fizičnih in pravnih oseb.

Načrtovani pozitivni učinki uvedbe pavšalne obdavčitve se po navedbah vlade lahko dosežejo le, če bo lahko ista skupina davčnih zavezancev hkrati uveljavljala administrativne poenostavitve tudi na področju obračunavanja DDV.

Drugi del davčnega reformnega paketa

Ministrstvo za finance je v sredo sicer objavilo osnutke predlogov novel zakonov o davku od dohodkov pravnih oseb, o dohodnini in o davčnem postopku.

Glavna novost tega drugega davčnega reformnega paketa je uveljavitev oziroma olajšanje pogojev za pavšalno obdavčitev poslovnih subjektov z najmanjšim obsegom letnega prometa. Zakonski predlogi bodo v javni obravnavi do 22. julija.

Novost predloga novele zakona o DDV je še natančneje določeno obdobje, za katerega se izračunavajo obresti, povečane za kazenske točke, v primeru predložitve popravka obračuna DDV. Popravlja se tudi definicija za določitev praga za uporabo posebne ureditve po plačani realizaciji, ureditev pa se tudi poenostavlja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.