Test kremnih namazov: dva vsebovala potencialno škodljive snovi

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
ZPS test devetih kremnih namazov z lešniki in kakavom. Večina z oceno "dobro", trije z oceno "zelo dobro". Dva sta vsegovala potencialno škodljive snovi.
Oglej si celoten članek

Na tokratni mednarodni test kremnih namazov z lešniki in kakavom je Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) uvrstila tudi devet namazov, ki so na voljo slovenskim potrošnikom. V laboratoriju so odkrili nekaj nepravilnosti; pri enem vzorcu se je na primer že začela oksidacija, dva pa sta vsebovala potencialno škodljive snovi, in sicer aflatoksine. Za 400 do 450 g kozarec izdelkov na testu mora potrošnik odšteti med 1,45 in 3,99 evra. Prav najcenejši in najdražji izdelek sta pristala na dnu tabele.

Preverjali tudi vsebnost kadmija

V ljubljanskih trgovinah so kupili devet vzorcev kremnih namazov z lešniki in kakavom. "Zaradi boljše primerljivosti med izdelki smo izbrali tiste namaze, ki so vsebovali 13-odstotni delež lešnikov. V senzoričnem laboratoriju so preizkuševalci preverjali mazavost, teksturo, prijetnost okusa ter ugotavljali, kako izrazit je okus po lešnikih in čokoladi. V laboratorijskem delu pa so preverili vsebnost sestavin, transmaščob in škodljivih snovi (kadmija in aflatoksinov), s kemično analizo pa so preverili še vsebnost kakava," pojasnjujejo pri ZPS.

Kadar so lešniki nepravilno skladiščeni ali sušeni, lahko namreč nastane plesen, ki tvori aflatoksine, kancerogene in genotoksične snovi. Nastanek aflatoksinov v lešnikih, pa tudi v drugih oreških, je težko povsem preprečiti, zato je zanje meja vsebnosti zakonsko določena. "Na testu smo našli aflatoksine v dveh kremnih namazih z lešniki in kakavom, vendar je bila v obeh vsebnost aflatoksinov pod zakonsko določeno mejo," izpostavlja ZPS.

V okviru testa so preverili tudi vsebnost kadmija, ki je prisoten v zemlji, na kateri raste kakavovec. Pravilnik o zakonsko določeni mejni vsebnosti kadmija v kakavu bo sicer začel veljati z letom 2019, vendar pa smo v okviru testa preverili, ali morda kateri od vzorcev presega to mejno vsebnost kadmija - prav vsi testirani izdelki so bili pod to mejo. Prav tako noben izmed izdelkov ni vseboval zdravju škodljivih transmaščobnih kislin.

Podrobneje preberite na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije.

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 16:00 30. November 2016.

    kokodak,kikiriki

  • 15:53 30. November 2016.

    to je oglasno sporočilo za ZPS, je treba plačat da dobiš rezultate testa...

  • 15:22 30. November 2016.

    KATERA DVA!?!?!?!?! Res ne vem zakaj tak naslov, če v članku tega ne napišete. Pa nismo čisto vsi bebci, no...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.