Testenine, ne hvala!

Foto: Žurnal24 Italijani so se na podražitve odzvali z bojkotom nakupa in uživanja testenin.
Množične podražitve so Italijane udarile tam, kjer jih najbolj boli – pri testeninah. Protestirali so tako, da so se jim odpovedali. Vsaj za 24 ur.
Oglej si celoten članek

Italijanske organizacije za zaščito potrošnikov v Italiji so namreč pozvale ljudi, naj se v znak protesta proti povišanju cen odzovejo tako, da en dan ne kupujejo ali uživajo  testenin. Vlado so pozvale, naj ukrepa proti visokim podražitvam.

 
 

Organizacije za zaščito potrošnikov so sporočile, da so se špageti lani podražili za 27 odstotkov, kruh pa za 17 odstotkov, medtem ko italijanski statistični urad trdi, da sta se ti dve živili podražili le za tri oziroma 4,2 odstotka.

 
Vodja organizacije za varstvo potrošnikov Adusbef  Elio Lannutti je povedal, da je bil cilj protesta odpovedati se testeninam za en dan, da bi jih v prihodnosti lahko imeli več.

Namestnik predsednika italijanske zveze proizvajalcev testenin Furia Bragagnola ob napovedanem protestu ni bil pretirano zaskrbljen. Nobena jed ne stane manj kot testenine, je poudaril in napovedal, da bo vsak, ki se bo odločil za bojkot testenin, na ta dan za hrano porabil več denarja. "Krožnik testenin stane manj kot jabolko," je primerjal.

Izkazalo se je, da je imel prav, saj je večina Italijanov poziv k "špagetni stavki" zavrnila. Nekaj deset ljudi se je sicer zbralo pred italijanskim parlamentom v Rimu in mimoidočim brezplačno razdeljevalo testenine, kruh in mleko.


Brezplačno razdeljevanje testenin © AFP

"Nihče ne bo nehal jesti testenin, to je osnova italijanske prehrane. In kot sem lahko opazil, potrošniki danes niso spremenil svojih nakupovalnih navad," je dejal uslužbenec delikatese v središču Rima. "Testenine so osnovno živilo in normalno je, da gredo cene vsako leto gor, tako kot na primer pri bencinu," je dodal.

Mladi mati Stefania Santino je pred supermarketom v Milanu zavzdihnila: "To ne bo spremenilo ničesar. Cene hrane gredo gor, kar opažajo celo premožnejši ljudje. Naša vlada sploh ne posreduje, k inflaciji pa je največ prispeval evro."

Lastnik kavarne v istem mestu se strinja: "Ta poziv je velika šala. Ne pričakujem nobenih sprememb. Če ljudje ne bodo jedli danes, bodo jutri pojedli dvakrat več. V Italiji veliko govorimo, spremeni pa se bolj malo. "

Povišanje cen moke in nekaterih drugih osnovnih sestavnin je povzročilo veliko povišanje cen prehrambenih izdelkov po vsej Evropi. Cena kruha se je po navedbah predsednika upravnega odbora zbornice kmetijskih in živilskih podjetij in predsednika uprave Žita Iztoka Bricla najbolj zvišala v Španiji, kjer so cene poskočile kar za 40 odstotkov.

Italijanski supermarketi bodo po napovedih do konca leta zvišali cene testenin za 75 odstotkov. Cena pšenične durum moke, glavne sestavnine za testenine, je v zadnjih dveh mesecih narasla z 0,26 na 0,45 evrov za kilogram.

Povišanje cen moke poznavalci med drugim pripisujejo povečanemu povpraševanju na trgu zaradi večje porabe žitaric za proizvodnjo biološkega goriva.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.