Testiranj je premalo

Foto: Žurnal24
Rdeče pentlje. Aids ne izbira. Število obolelih se vsako leto povečuje.
Oglej si celoten članek

V štajerski regiji so od januarja do oktobra odkrili pet novih primerov okužbe z virusom HIV, v Sloveniji pa so jih zaznali 29, od tega največ v prestolnici,” kažejo podatki inštituta za varovanje zdravja (IVZ), ki tudi edini razpolaga s številom okuženih.

Delili bodo kondome

Ozaveščanje
. “Mladim bomo brezplačno razdelili informativne zloženke, kondome in reklamne vzorce pripomočkov za osebno higieno iz naravnih materialov,” je povedala Zvezdana Vražič iz ZD Maribor.

Številka sicer ni realna, saj se ljudje ne odločajo za testiranja. “Obseg testiranja je pri nas v primerjavi z drugimi evropskimi državami relativno majhen. Kljub vsemu predvidevamo, da je okuženih manj kot tisoč ljudi,” so zapisali na IVZ.

Nezaščiteni spolni odnosi
Na mesec se v ambulanti za HIV na Oddelku za nalezljive bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor testira od 30 do 40 ljudi.

Večinoma gre za ljudi, ki imajo nezaščitene spolne odnose, tako hetero- kot homoseksualne, kar je še vedno tudi najpogostejši vzrok okužbe,” pove Ksenija Ekart Koren, specialistka infektologinja z UKC Maribor, kjer so testiranja vsak ponedeljek med 10. in 12. uro.

Po podatkih IVZ je še vedno največ okuženih moških. Sicer pa ob svetovnem dnevu boja proti aidsu Zdravstveni dom (ZD) dr. Adolfa Drolca Maribor pripravlja projekt Več možnosti je – izberi najboljšo. Strokovnjaki bodo mariborske osnovnošolce, dijake in študente v Planetu Tuš ob 9. uri opozorili na nevarnosti tveganega spolnega življenja in možnosti preprečitve okužbe.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.