The Washington Post objavil hvalnico: "Združeni narodi potrebujejo voditelja, kot je Danilo Türk"

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Komentar, ki ga je objavil ameriški The Washington Post, izpostavlja, da tekme za mesto generalnega sekretarja OZN še ni konec in na čelo OZN postavlja prav slovenskega kandidata.
Oglej si celoten članek

Ameriška profesorica Ruth Wedgwood, Johns Hopkins School of Advanced International Studies, ki ima tudi obsežne izkušnje v Združenih narodih, je v komentarju objavljenem v The Washington Postu zapisala pravo hvalnico slovenskemu kandidatu Danilu Türku. Wedgwoodova, ki je sicer stara znanka in kolegica slovenskega kandidata, izpostavlja, da bi bil lahko "več kot dostojen naslednik generalnega sekretarja Ban Ki Moona".

Wedgwoodova navaja, da je Türk svetovno uveljavljeni strokovnjak s področja prava človekovih pravic. Njegova prepričljivost in kredibilnost, pa sta bili jasno razvidni na debati Generalne skupščine OZN, kjer so imeli kandidati za generalnega sekretarja možnost predstaviti svojo vizijo za prihodnost te globalne organizacije. Profesorica pri tem tudi meni, da opazovalci organizacije menijo, da bo novih šef organizacije prišel iz Vzhodne Evrope.

Ostalih devet kandidatov, tudi tiste bolje ocenjene, ki se potegujejo za naslednika Ban Ki Moona, avtorica komentarja zavrne le z nekaj besedami. Za daleč najbolj priljubljenega Antonia Guterresa, portugalskega kandidata, navaja, da se ne bo mogel izogniti ruskemu vetu. Srba Vuka Jeremića naj bi pokopalo njegovo stališče glede Kosova, slovaškega zunanjega ministra Miroslava Lajčaka pa pomanjkanje izkušenj v Združenih narodih.

Glasovanje z barvnimi glasovnicami, ki bo razbilo špekulacije glede odločilnih glasov petih stalnih članic VS ZN, bo sicer potekalo prihodnji teden 5. oktobra. Na podlagi tega bo jasna ključna volja petih stalnih članic VS ZN, ki bo predvidoma oktobra izbral kandidata in ime poslal v potrditev 193-članski Generalni skupščini ZN.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 10:10 1. Oktober 2016.

    Care progutao jaja a sad misli da je pametan. Ajde bre na voz za Ća ća k pa tamo navijaj …

  • 16:32 30. September 2016.

    Janša bi združenim narodo stisno interpelacijo če bi lahko haha.Jajo na aparatima aaaahahahahahaha.

  • 14:32 30. September 2016.

    Za mene je to drugorazredna novica !!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.