Tisoči upokojencev kmalu ob dodatek

Foto: Žurnal24 Mlajšim upokojencem bo država vzela varstveni dodatek, če še lahko delajo. (Foto
Varstveni dodatek. Novi informativni izračuni do konca marca. Vlog ne bo treba oddajati.
Oglej si celoten članek

Kar 16.243 upokojencev, ki so mlajši od 63 (ženske) oziroma 65 let (moški) in poleg pokojnine trenutno prejemajo varstveni dodatek, ga po 1. januarju ne bo več dobivalo. Razen če bodo dokazali, da so trajno nezmožni za delo.

To nam je potrdil vir na ministrstvu za delo, ki ni želel biti imenovan: "Če so se upokojili, še ne pomeni, da so trajno nezmožni za delo. Po novem bodo imeli recimo pravico opravljati malo delo," je ponazorila sogovornica.

Kot smo že pisali včeraj, bo namreč 1. januarja predvidoma zaživel nov zakon o socialnovarstvenih prejemkih, po katerem bodo pravico do varstvenega dodatka imeli vsi, ne samo upokojenci, ki bodo poleg premoženjsko-dohodkovnega izpolnjevali starostni pogoj oziroma pogoj trajne nezmožnosti za delo.

Iz pokojninske blagajne bo v socialno blagajno za varstvene dodatke prenesenih več kot sto milijonov evrov, dodatnih sredstev pa ni predvidenih.

Največ 162 evrov
"Tretjina ljudi bo dodatek izgubila, tretjina bo na istem, tretjina pa veliko na boljšem," je povedala uslužbenka ministrstva. Trenutno dohodek posameznika skupaj z dodatkom ne sme presegati 444 evrov.

Po novem bo ta znesek 450 evrov, najvišji dodatek pa bo znašal slabih 162 evrov. To pomeni, da bodo lahko tisti, ki bodo prejemali denimo 400 evrov pokojnine, dobili varstveni dodatek v višini 50 evrov.

Novi dodatek ne bo za vse hkrati!
Odločbe. Centri za socialno delo bodo v prvih treh mesecih po uveljavitvi zakona sami preverili, ali so dozdajšnji prejemniki varstvenega dodatka do tega še upravičeni. Novih vlog tako ne bo treba oddajati. Na dom bodo od januarja do konca marca dobili informativni izračun, podobno kot pri dohodnini.

"Samodejno bomo šteli, da je bila pošta vročena 15. dan odpreme," je pojasnila sogovornica. Če prejemnik ugovora ne bo podal, bo informativni izračun samodejno postal odločba.

Je pa sogovornica potrdila, da enotnega datuma za novo odmero dodatka ne bo – tako se bo lahko zgodilo, da bodo tisti, ki bodo odločbo dobili denimo januarja, dodatek izgubili ali dobili višjega že februarja, tisti, ki bodo odločbo dobili marca, pa bodo izplačilo po novem dobili šele aprila.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.