Tito je bil nor na ocvirke

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Delo Anje Drulović Titova kuharica, ki je izšlo pri Mladinski knjigi, razkriva, da je imel Tito rad domačo zagorsko-slovensko hrano. "Rad je imel zelo mastne jedi. Zdi se mi, da je vedno pojedel več ocvirkov in slanine kot močnika, ki ga je pogosto jedel za zajtrk," je zapisal Titov dolgoletni nadzornik ustreznosti obrokov Branko Trbović.
Oglej si celoten članek

O Titu je bilo napisanih mnogo knjig, vendar ta, drugače od drugih, ki se večinoma ukvarjajo z njegovim življenjem, političnim delovanjem in zgodovino, deloma razkriva, kaj se je dogajalo onkraj uradnih fotografij, je predstavitvi knjige dejala urednica Titove kuharice Nina Žitko.

Tito protokolu predlagal recepte svoje mame

Tito je kar nekaj receptov, ki so zapisani v knjigi, svojemu protokolu predlagal sam, bodisi lastne recepte ali recepte svoje mame. V knjigi je zapisan tudi recept, ki ga je ob obisku Tita pri ameriškem predsedniku Johnu Kennedyju predlagala Jacqueline Kennedy.

V knjigi so na 256 straneh opisani obedi, ki jih je Tito užival, ko se je srečeval z najpomembnejšimi voditelji in največjimi zvezdami svojega časa. Poleg menijev in 63 receptov so na kratko opisane tudi zgodovinske in družabne okoliščine srečanj, so o Titovi kuharici zapisali pri Mladinski knjigi.

Kraljici Elizabethi II. privoščil čevapčiče

V knjigi je tudi veliko dokumentarnih fotografij, od katerih je večina objavljena prvič. Tako lahko bralec na straneh vidi angleško kraljico Elizabeto II., kako sedi v zidanici na Vangi v pričakovanju leskovških jedi z žara, ter Sophio Loren, ki Titu v kratki beli obleki kuha testenine.

Dosmrtni predsednik nekdanje skupne države je bil opisan kot komunist s stilom, kar Rene Bakalović v uvodni besedi opisuje kot najboljši povzetek Titove podobe. Protokol ob Titu je vedno vseboval bogata kosila in večerje, pri katerih je bil on sam zagotovilo užitka in doživetja, tudi ko je bilo politično ozadje napeto, dodaja.

Kot je dejal Vlado Sekirnik, nekdanji vodja protokolarnih dogodkov na Brdu, današnji voditelji nimajo časa, da bi si ustvarili takšno karizmo, kot so jo lahko oblikovali voditelji, kot je bil Tito.

Ob meniju ob obisku Tita pri Fidelu Castru na Kubi je Sekirnik opozoril, da so bili mojstri, saj so že meni oblikovali tako, da so določene teme gostom položili "v usta".

"Na meniju je recimo koktajl Hemingway, za kogar vemo, da je bil Fidelov prijatelj. V nadaljevanju pa je še zrezek Argentina, in vsi vemo, kdo je bil iz Argentine - njegov najboljši prijatelj Che Guevara. Meniji niso tako nedolžni," se je pošalil.

Delo Drulovićeve je v slovenščino prevedla Mojca Vodušek, knjiga pa je izšla v srbskem, hrvaškem, angleškem in sedaj še slovenskem jeziku.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 12:55 4. Julij 2013.

    leskovački jedi z žara,srbska salata....to je isto kot kranjska klobosa v srbiji(srbska klobasa)..čisto sem prepričan ,da srbija nima ničesar res …

  • mph
    20:55 24. Maj 2013.

    Kaj naj dodam, kot, da se povsem strinjam. Seveda ne pričakujem, da bodo domobranci in prodomobranci veseli najinih komentarjev, pravzaprav …

  • 20:08 24. Maj 2013.

    Vedno boš ostal v naših srcih, tudi če te Princ teme in njegovi ne marajo. Takrat se je vedlo kdo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.