TNP deli koalicijo in nevladne organizacije

Foto: Žurnal24 (Foto: Žurnal24)
Odbor DZ za okolje in prostor se počasi prebija skozi predlog zakona o Triglavskem narodnem parku (TNP), nevladne organizacije pa vladi očitajo nekonstruktivnost.
Oglej si celoten članek

"Po dveh urah so se prebili šele čez šest členov, vseh pa je preko 50,“ je potek dogajanja na seji odbora opisal podpredsednik Planinske zveze Slovenije (PZS) Borut Peršolja. Koalicija je za zdaj brez večjih težav sprejemala amandmaje, a do za PZS spornih točk še niso prišli, pojasnjuje Peršolja.

"
Kako bo z našimi predlogi, tako zaenkrat še ne morem reči, a naši predlogi v amandmajih niso bili upoštevani. Recimo planinstvo je določeno kot rekreativna dejavnost, čeprav je precej več kot to,“ je dejal Peršolja.

Pri tem je poudaril, da se mu očitki koalicije nevladnih organizacij niso zdeli povsem upravičeni, saj je vladna koalicija pripravila tako svoj predlog zakona kot tudi amandmaje k zakonu.

Vlada je 10. decembra lani pripravila nov predlog zakona o TNP, ki naj bi nadomestil 27 let star zakon. Kljub poskusom prejšnjih vlad nov zakon na tem področju še ni bil sprejet.

Župane moti slaba infrastruktura in počasnost postopkov
Minister za okolje in prostor Roko Žarnić pa je v okviru predsedovanja Slovenije Alpski konvenciji danes v Bohinju gostil tudi župane slovenskih alpskih občin. Ti so ga opozorili predvsem na slabe prometne povezave in počasno urejanje občinskih prostorskih načrtov.

Obstaja namreč skrb, da bo z reorganizacijo slovenskih železnic sistem v Alpah postal nerentabilen in ga bo država opustila. Minister je na srečanju obljubil, da bo najbolj ekološki način prometa v teh krajih ostal, hkrati pa se je zavzel za boljše avtobusne povezave in gradnjo večjih parkirišč zunaj neposredno zaščitenih območij.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.