"To je igra živcev"

Foto: Žurnal24 V soboto so pri Valdhuberjevih trgali rumeni muškat. Pomagala je tudi hči Eva. “
Trgatve. Grozdje še ni popolnoma zrelo, a ga vinogradniki trgajo zaradi gnitja.
Oglej si celoten članek

Maribor. “Zaradi gnitja grozdja imamo od 20 do 30 odstotkov pridelka manj,” pravi svečinski vinogradnik Bogomir Valdhuber, eden izmed mnogih, ki jim je deževna jesen oklestila pridelek in jih prisilila v trgatve, čeprav povsod grozdje še ni zrelo.

Pokanje jagod
Dozorelost grozdja letos zaostaja za dobra dva tedna, in sicer zaradi poznejšega cvetenja. “Nastavek je bil letos normalen. Če ne bi bilo deževnega vremena, bi v vinorodni deželi Podravje lahko imeli krasne trgatve. Obilica padavin je razredčila sok in povzročila pokanje jagod. Gniloba je vinogradnike prisilila v predčasne trgatve,” pojasnjuje Tadeja Vodovnik Plevnik, specialistka za vinarstvo. Takšne predtrgatve opravljajo tudi Valdhuberjevi: “Nagnito grozdje trgamo, zdravo pustimo, da dozori. To je igra živcev, toda za vrhunsko vino je to nujno. Seveda pa to pomeni dodatno delo in strošek.

20 do 30 odstotkov bo letos manjši pridelek v vinogradih, ocenjuje strokovnjakinja za vinarstvo.

Lani toča, letos moča
Zaradi deževnega vremena imajo vinogradniki težave z določanjem termina trgatve. “Vsak konec tedna je deževen. S prijatelji in znanci ne bi obrali vsega, zato imamo najeto delovno silo,” pove Alojzij Gaube iz Kungote. Njegove vinograde je lani prizadela toča, ki je stolkla ves pridelek. “Posledice toče čutimo tudi letos, svoje pa je dodala še moča. Letos bomo imeli le od 15 do 20 odstotkov pridelka,” razloži.

Pinoti na udaru
Grozdje gnije povsod po Štajerskem, odvisno predvsem od sort. “Gnitju so najbolj podvrženi beli, sivi in modri pinot, ker imajo zelo zbito grozdje, ter sorte šipon, rumeni muškat in renski rizling,” našteje Vodovnik Plevnikova in izpostavi, da je najbolj zdrava sorta laški rizling, ki pa ji precej vinogradnikov še ne daje dovolj priznanja.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.