To je Janša danes ženi prvič povedal

Foto: Epa
Foto: Epa
Urška Bačovnik Janša in predsednik vlade Janez Janša sta bila gosta oddaje Jutro na Planetu, v kateri sta spregovorila o družinskem življenju.
Oglej si celoten članek

Urško Bačovnik Janša in Janeza Janšo so združili hribi. "Ko gre za vez med dvema, morajo obstajati polja, kjer se interesi prekrivajo. Pri naju so eno od teh polj gore," je dejal Janša. Par se je začel spoznavati v hribih, saj sta imela skupne prijatelje. Urška se jim je tako pridružila na skupnih plezalskih podvigih.

"Prvi skupni podvig je bila Loška stena. Jaz sem bila takrat na višku svoje plezalne kariere. Tisto leto sem imela več kot 160 plezalskih dni," je povedala Urška. Takrat se ji je smer, ki so si jo zadali za prvi podvig, zdela prelahka, a se je vseeno odločila, da se udeleži podviga. Postavili so jo v navezo z Janezom in ji naročili, da mora paziti nanj, saj je predsednik vlade. Kot pravi, sta se med plezanjem kar malo grdo gledala, saj ga je imela precej kratko na vrvi, kar mu ni bilo všeč. 

Kljub temu je iskrica preskočila in prišel je trenutek, ko jo je zaprosil za roko. S tem je povezana tudi zanimiva zgodba z zaročnim prstanom. Ob zaroki je Urška dobila prstan z zelenim kamnom, ki ji sprva ni bil najbolj všeč. Med enim od vzponov v hribih ga je dala v žep, po vzponu pa je ugotovila, da se je prstan izgubil. Usoda pa je hotela, da se je ta isti izgubljeni prstan spet znašel na njeni roki. Čez nekaj mesecev sta se skupaj odpravila na Kofce, sneg je skopnel in Janša se je na parkirišču sredi gozda nenadoma sklonil in pobral izgubljeni prstan. Takrat ji je dejal, da mu je "očitno res namenjena"

Na začetku njune zveze ji je dejal, da lahko zamenja kariero, če bi to želela, a je ona takrat rekla ne. Njej se ni zdelo prav, da bi od nekoga to zahtevala, poleg tega takrat še nista bila javni par, niti ni vedela, ali se bo njuna zveza obdržala. Tako kot je medicina poslanstvo, način razmišljanja in dojemanja življenja, je tudi politika. 

Zadnji dve leti imata bolj malo časa za obiske hribov, a kljub temu skrbita, da ohranjata kondicijo. "V takem tempu je ključna stvar, da si vzpostaviš neki red. Večinoma grem vsako jutro za pol ure v gozd, da se sčisti glava. Po tem lahko delam cel dan. Idealno bi vsaj dvakrat na mesec naredil kakšno višinsko turo," je dejal Janša. Na sprehodih se mu porodi veliko idej. Želi si, da bi do spoznanja, da je dobro izkoristiti rane jutranje ure, prišel že prej. 

Urška po drugi strani ni jutranji človek in si čas za sprehod najde med dnevom ali zvečer, če je le mogoče. Za plezanje ni več toliko časa, kot ga je bilo. Po vrnitvi iz Peruja, kjer je bila še v času študija, jo je zelo vleklo v Himalajo. Upa, da se bo tja skupaj z družino uspela podati na treking. Premierja poleg Himalaje vleče tudi v Ande. Manj navdušenja nad hojo za zdaj kažeta otroka, ki veliko raje plezata.  

Foto: Epa Janez Janša Urška Bačovnik Janša

"Zelo redko smo skupaj doma"

Zadnji dve leti je tudi na njihovo družino velik vpliv imela pandemija covida-19. "Mislim, da si vsi želimo, da bi bilo vsega konec. Zagotovo sem zadnji dve leti več odsoten," je povedal Janša, čemur je pritrdila tudi soproga. "Zelo redko smo skupaj doma. Janeza zadnji dve leti praktično ni nič doma," je dejala Urška. Prav zato je čas, ki ga preživijo skupaj, namenjen družini in otrokoma, ne pa temam, povezanim z njunim delom. 

Urška je doma tista, ki je bolj stroga, kot sama pravi, "mame moramo držati red, smo za tiste bolj neprijetne stvari". Otroka obiskujeta glasbeno šolo, starejši Črtomir igra klavir, mlajši Jakob pa kontrabas. Kot je povedala Urška, je potrebno kar dosti spodbude, a "sama sem taka, da če se nekaj začne, se tudi konča". Po njenih besedah sta si otroka zelo različna, eden je po značaju podoben očetu, drugi pa mami. 

Pri mlajšem sinu premier opaža, da gre za generacijo, ki preklaplja s črk na video. Ta prehod je po njegovem mnenju nepovraten in starejšim se včasih zaradi tega milo stori, ampak tako je. "Jakob rad gleda vse, kar je na ekranu," pravi. Tudi to po njegovem sproža domišljijo in podobne reflekse. "Na Jakobu vidim, da ne gre za prehod v izgubljene generacije," poudarja. 

Ekranom in telefonom se poskušajo izogibati. "Janez ima ves čas pri sebi telefon in tablico, kar smo sprejeli kot neki način življenja, ostali pa se poskušamo temu izogibati," je povedala. Fantje večkrat tudi igrajo igrice skupaj. 

Na vprašanje, kaj želita privzgojiti otrokoma, je premier dejal, da večkrat razmišlja o tem, kaj so mu starši privzgojili. "Čut za pravičnost, to je največ, kar lahko starši privzgojijo otrokom," je dejal. Urška je izpostavila spoštljiv odnos do vseh. "Zelo si želim, da bi bila prijazna, vesela, spoštljiva tudi do drugače mislečih," je dejala. 

Urška je študentske dni preživela v študentskem domu. Bila je pridna študentka, ki ni padla na nobenem izpitu v času študija. Janša je dejal, da sam ni bil tako priden študent, tudi zato, ker je ves čas študija tudi delal. Poudaril je, da njegov študij ni bil naporen in povsem neprimerljiv z medicino. Sam ni imel privilegija življenja v študentskem domu, saj se je na fakulteto vozil z vlakom. "Na vlaku se je vse dogajalo, družba, dekleta, igrali smo tarok. Vse se je koncentriralo na vlak," je obujal spomine.

Foto: Anže Petkovšek Urška Bačovnik Janša in Janez Janša na državni proslavi na Kongresnem trgu
Prvič ji je povedal to

Na vprašanje, kolikokrat se po nasvet ali mnenje premier obrne na svojo ženo, je ta odgovoril, da običajno ni treba vprašati za mnenje. "V tem mandatu, v spopadu s covidom je bilo njeno mnenje dragoceno. V prvi fazi so bile informacije, ki jih je imela s prve bojne linije, izjemno dragocene. Marsikaj smo naredili prav tudi zaradi tega," je poudaril Janša. "To sem prvič slišala," se je na njegove besed odzvala soproga. 

Družina načrtov za silvestrovo še nima. V novem letu si premier želi "predvsem veliko zdravja, da premagamo končno ta virus in zaživimo normalno". "Mislim, da se bomo morali s tem navaditi živeti," je dodala Urška Bačovnik Janša. "Življenje je potovanje brez zemljevida, naj tako ostane tudi v prihodnjem letu."

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 43

  • 13:42 31. December 2021.

    Urska, Urska, ko bi vsaj zahtevala, da zamenja kariero. Privoscim vam, da ste nonstop skupaj in se tvoj Janez posveti …

  • 08:21 31. December 2021.

    daj pa vidite kakšnega gistapovca imamo na vladi to je jj

  • 00:34 31. December 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.