To je Jelko Kacin namignil o odpiranju šol

Foto: Bor Slana/STA
Foto: Bor Slana/STA
Na današnji novinarski konferenci je uradni vladni govorec za covid-19 nekaj stvari namignil tudi o odpiranju šol ...
Oglej si celoten članek

Pri komentiranju dogajanja na Krvavcu, kjer je smučišče odprto kljub vladni prepovedi, je Jelko Kacin omenil tudi vračanje učencev v šolske klopi.

"Do četrtega januarja je treba priskrbeti pogoje, da se odpre prva triada v šolah, zato potrebujemo boljšo epidemiološko sliko. Zasedenih je malo manj kot 1.200 postelj, s tem se najbolj ukvarjamo. Smučišča bodo odprta, a ko bodo ustrezni pogoji," je povedal.

Zdravje Covid-19: Novi podatki o okužbah in hospitaliziranih

Učitelji nujno na testiranje

Na novinarsko vprašanje, ali bodo hitri testi tudi za zaposlene v šolstvu, je jasno odgovoril, da učitelji brez opravljenega hitrega testa ne bodo učili. "Vlada pripravlja množično testiranje za zaposlene v prvi triadi. To je zahtevna akcija," je priznal.

Po njegovih besedah bo to testiranje za zaposlene v šolstvu  najverjetneje potekalo 2. in 3. januarja. 

Ker je hospitaliziranih manj kot 1.200 oseb, se pojavljajo tudi ugibanja o rahljanju nekaterih drugih ukrepov. "V vsakem primeru čakamo na odločitev vlade," je povedal vladni govorec.

Zakaj številka 1.200

Naj spomnimo, da je vlada na predlog ministrstva za zdravje in svetovalne strokovne skupine v začetku decembra določila kriterije za odpravo omejitvenih ukrepov. Načrt, ki so ga tedaj predstavili, zajema pet faz, odvisno od števila okužb in hospitaliziranih. Podatek o številu okužb predstavlja sedemdnevno povprečje. 

Prva, črna faza je v veljavi, ko je število okužb večje od 1350 in je v bolnišnicah več kot 1200 ljudi. V tej fazi veljajo ukrepi, kot veljajo trenutno.  V drugi, rdeči fazi je število okužb manjše od 1350 in hospitaliziranih je manj kot 1200 ljudi. V tem primeru se sprosti javni potniški promet v omejenem obsegu.  Odprejo se muzeji, knjižnice, galerije, obratovati lahko začnejo frizerji, prav tako se lahko ponujajo storitve manikure in pedikure. Vse to ob upoštevanju ukrepov. 

V tretji, oranžni fazi je število okužb manjše od 1000 in hospitaliziranih je manj kot 1000 ljudi. To pomeni, da se odprejo servisne dejavnosti, trgovine, vrtci in prva triada šol. Prav tako se v šole vračajo učenci s posebnimi potrebami. Izvajati se lahko začnejo športne aktivnosti na prostem, vključno s smučišči. Dovoljeno je zbiranje do 10 oseb, odpravi se prepoved prehoda občinskih meja v vseh regijah, ki dosežejo to stanje. 

V četrti, rumeni fazi število okužb pade pod 600, v bolnišnicah pa je manj kot 500 ljudi. Odprejo se osnovne šole in zaključni letniki srednjih šol. Odpravi se prepoved prehoda občinskih meja v vseh občinah, prav tako ni več omejitve gibanja v nočnem času. 

V peti, zeleni fazi, ki jo dosežemo, ko število okužb pade pod 300, se odpravijo vse omejitve, veljajo splošni higienski ukrepi ter prepoved barov, diskotek. Podatka o tem, kakšen je pogoj glede števila hospitaliziranih, načrt za peto fazo ne navaja.

Kljub odloku vlade Odprto slovensko smučišče: odziv Janše in Kacina

Covid-19 Cepiva so že tu. So učinkovita tudi proti novemu sevu?

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 14:40 27. December 2020.

    ne poznate številk koliko je okuženih in se lovite takoj utprite vse gospodarstvo in lokale nepa zapirat smučišć in izvajat …

  • 21:02 26. December 2020.

    Pa saj je Bojanca že povedala, da ti testi so dobri toliko časa, dokler ti palico izvlečejo iz nosu. Ko …

  • 19:43 26. December 2020.

    idioti blesavi, vi se samo testirajte, po možnosti za zajtrk, kosilo in za večerjo, pa še malo vmes. ponos in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.