"To je lahko slab zgled"

Foto: Žurnal24
Poseg v Avstriji. "Nenavadna" odločitev predsednika. Takšne posege opravljajo tudi pri nas. Hitra vrnitev. V službi naj bi bil že naslednji teden. "Nekaterim bolnikom to pomaga."
Oglej si celoten članek

Operacija. Lani je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) na zdravljenje, pregled ali preiskavo v tujino napotil 681 ljudi, a skoraj nobenega bolnika z rakom. "Za njihovo zdravljenje je namreč poskrbljeno v Sloveniji," pravijo na ZZZS. Tudi zato je odločitev predsednika države Danila Türka, da mu raka prostate odstranijo avstrijski zdravniki v Innsbrucku, v javnosti sprožila burne odzive.

Kdo nadomešča predsednika, ko je bolan?

Ustava. 106. člen slovenske ustave določa, da predsednika države v primeru "trajnega zadržka, smrti, odstopa ali drugega prenehanja predsednikove funkcije" nadomešča predsednik državnega zbora, pri čemer je treba v 15 dneh po nastopu takšnih okoliščin razpisati nove predsedniške volitve. Predsednik državnega zbora ga začasno nadomešča tudi med morebitno zadržanostjo. V tem mandatu se kaj takšnega še ni zgodilo.

Gantar. Iz kabineta predsednika državnega zbora Pavla Gantarja so nam sporočili, da ga je predsednik države Danilo Türk seznanil z načrtovano operacijo. Prav tako ga je kontaktiral po končanem posegu in ga obvestil, da okoliščine, "zaradi katerih bi predsednik državnega zbora začel začasno opravljati funkcijo predsednika republike" niso nastopile.

Odziv bolnikov z rakom
"Pri nas imamo vrhunske zdravnike, zato je takšna odločitev lahko slab zgled za bolnike," pravi predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije Marija Vegelj Pirc in dodaja, da ima vsak bolnik pravico do izbire: "Predsednik je gotovo imel razlog za takšno odločitev, posebno če pri nas ni strokovnjaka z ustreznimi izkušnjami."

(Ne)zaupanje domači stroki
Prav to naj bi bil po besedah urologa iz ljubljanskega kliničnega centra Andreja Kmetca, ki je predsedniku pred dvema mesecema diagnosticiral raka prostate, ključen razlog, da so mu slovenski zdravniki svetovali poseg v tujini. "Ne gre za nezaupanje. A če je nekdo opravil 30 ali 50 posegov, je drugače, kot če jih je 300 ali 500," pravi. Kirurg Erik Brecelj pa odgovarja, da predsednikovo odločitev lahko razume le, če je želel ohraniti zasebnost: "Če pa se je za to odločil iz medicinskih razlogov, gre za nezaupanje domači stroki."

Stroški operacije neznani
V Celju, kjer pri nas edini že slabo leto opravljajo odstranitev rakavih tkiv prostate z robotom, pravijo, da poseg stane okoli 5.600 evrov. V predsednikovem uradu niso želeli izdati, koliko je stala njegova operacija v Avstriji, a strokovnjaki menijo, da je bila najbrž nekoliko dražja kot v Celju. Predsednik je poseg sicer plačal sam. Svoje dolžnosti bo začel opravljati že naslednji teden, kar po besedah Vegelj Pirčeve ni nenavadno, saj "nekaterim bolnikom vrnitev v službo pomaga pri okrevanju".

"Nekateri na nogah že v dveh tednih"
Rak prostate. Če ga odkrijejo zgodaj, je možnost preživetja velika. Pri nas ni obveznega testiranja.

Okrevanje. Če rak kot v primeru predsednika države Danila Türka ni razširjen onkraj prostate, zdravniki priporočajo kirurško odstranitev obolelega tkiva.

Za robota ni primeren vsak
Prostato lahko odstranijo na klasičen način, kot to počnejo v ljubljanskem kliničnem centru, ali pa s posebnim robotom, za kar se je odločil predsednik. Ta metoda je za pacienta ugodnejša, saj namesto 11 dni okreva le tri, robotske roke pa so tudi natančnejše. A vsak bolnik za tak poseg ni primeren, z robotom operirajo le tiste, ki se jim rak še ni razširil.

Morda se je poskušal izogniti temu, da bi kot pri Drnovšku za poseg v pol ure vedela cela Ljubljana.
Erik Brecelj, kirurg

Türka bodo kontrolirali
Türku so prostato odstranili v celoti, zato po mnenju njegovega urologa Andreja Kmetca obsevanje oziroma drugo kirurško zdravljenje ne bo potrebno. Po taki operaciji pacient praviloma hitro okreva. "Nekateri so na nogah že v dveh tednih, lahko pa se pojavijo zapleti," pravijo na društvu onkoloških bolnikov. Kmetec teh ne pričakuje. Türk bo moral v prvem letu na od tri do šest mesecev opravljati kontrolo. Kmetec upa, da se bomo zdaj pri nas začeli strokovno pogovarjati o obveznem testiranju za raka prostate za vse starejše moške.

Žurnalov nasvet: Čim manj živalskih maščob (A. Š.)
Vzrok. Vzrok raka prostate še vedno ni znan, zato je neznano tudi to, kako ga preprečiti, pravijo v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije. Opozarjajo, da se s starostjo in družinsko obremenjenostjo tveganje povečuje.

Vsak je presenečen, ko izve za bolezen. A predsednik je zdravljenje sprejel izjemno pozitivno.
Andrej Kmetec, predsednikov urolog

Prehrana. Tudi tu je znanih malo podatkov, a opažanja kažejo, da lahko hrana, ki vsebuje veliko maščob, predvsem živalskih, nevarnost poveča. Zadnje raziskave nakazujejo, da možnost razvoja raka nasploh morda znižujeta selen in vitamin E.

Hormoni. V društvu opozarjajo, da lahko visoke stopnje testosterona pospešijo razvoj raka prostate. Z zaustavitvijo nastajanja testosterona s tako imenovanim zdravljenjem z odtegnitvijo moških spolnih hormonov ali kastracijo lahko pozdravite napredovalega raka.

Test. Urolog Andrej Kmetec vsem moškim po 50. letu priporoča, naj opravijo test PSA, pa čeprav samoplačniško.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.