"To je norija in absurd"

Foto: Žurnal24 "Intenzivno bomo apelirali na predsednika vlade, naj poskuša vplivati na MOP, da
AAE: Take zbirokratiziranosti, kot je v Sloveniji, ne pomnimo.
Oglej si celoten članek
V zadnjem času se dogaja prava birokratska blokada investicijam v čiste vire energije.
Dejan Savić, predstavnik Greenpeacea v Sloveniji

"Lastniki, od katerih investitor – Alpe Adria energija (AAE) – ni imel soglasja, v celotni strukturi predstavljajo 0,2 odstotka. Zaradi tega stoji objekt, vreden 3,5 milijona evrov, in več kot stometrski žerjav. Le njegov premik stane od 50 tisoč do sto tisoč evrov. Take norije se lahko dogajajo samo v Sloveniji,” je ogorčen Danilo Suša iz Agrarne skupnosti (AS) Dolenja vas.

Poudarja, da so soglasje za vetrno elektrarno podali vsi člani AS. Toda na podlagi anonimke je ministrstvo za okolje in prostor (MOP) spremenjeno gradbeno dovoljenje razveljavilo, ker AAE ni imel soglasij vseh posamičnih lastnikov. Gre za dediče, ki so formalno lastniki, čeprav niso člani AS. Suša pravi, da so zdaj večinoma poiskali tudi te in da soglašajo z gradnjo.

Nagajanje konkurence?
Po mnenju Gorazda Trpina z ljubljanske pravne fakultete gre za nesorazmeren, pa tudi nezakonit ukrep MOP, saj je razveljavilo zaradi tehnične izboljšave spremenjeno gradbeno dovoljenje. Razveljavilo bi lahko kvečjemu gradbeno dovoljenje, a je rok zastaral. V AAE tudi zato ne verjamejo, da gre za naključje. Sumijo, da so v ozadju energetski lobiji, ki jim gre v nos uspeh družbe zasebnikov.

"MOP smo zaprosili, naj odločbo odpravi, a odgovora še nismo dobili, prav tako ne od predsednika vlade. Izvajalec Enercom nam je kot zadnji rok postavil četrtek, sicer bo pospravil gradbišče,” pravi Anton Korošec, direktor AAE, ki je že pred mesecem ustavila gradnjo. Če ne bodo dobili zelene luči, se bodo stroški, ki že zdaj znašajo okrog osem tisoč evrov na dan, povišali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.