To je prepoved, ki jo bo za zdravnike uvedla nova vlada

Foto: Dejan Mijović Zdravniki Foto: Profimedia Zdravnik
Med strankami bodoče koalicije usklajen, a še ne dokončno podpisan programski del koalicijske pogodbe na področju zdravstva med drugim predvideva izhodno covidno strategijo, interventni zakon in dovoljeno rabo konoplje v medicinske namene. Popoldansko delo zdravnikov pri zasebnikih in koncesionarjih pa bi s spremembo zakona odpravili.
Oglej si celoten članek

Koalicijska pogodba strank Gibanje Svoboda, Levica in SD se v delu, ki se nanaša na zdravstvo, deli na poglavje reševanja trenutnih težav in poglavje pogleda v prihodnost - moderen zakon o zdravstvenem sistemu v Sloveniji. Dokument so omenjene stranke medsebojno že uskladile, a ga morajo še dokončno podpisati.

V okvirju reševanja trenutnih težav bodoča koalicija med drugim načrtuje izhodno covidno strategijo, s katero bodo družbo pripravili na morebiten novi val epidemije covida-19. Spremenili bodo zakon o nalezljivih boleznih, kot osnovo zanj pa vzeli predlog Pravne mreže za varstvo demokracije. Kot je navedeno v koalicijski pogodbi, bodo morali biti vsi preventivni ukrepi zoper širjenje okužb, vključno s cepljenjem, podprti z znanstvenimi dokazi, časovno omejeni in pogojeni z resnostjo situacije.

V sklopu reševanja trenutnih težav je predviden še interventni zakon o zdravstvu, ki bo med drugim vzpostavil ažurne evidence čakalnih dob in takojšne skrajševanje čakalnih dob z razpisom, ki bo primarno namenjen javnim zavodom, nato koncesionarjem, na koncu pa tudi zasebnikom. Zakon bo zagotovil dostop do zdravnika na primarni ravni, uveljavil in ovrednotil standarde in normative v zdravstvu (ukiniti nameravajo sočasno delo zdravnikov na več deloviščih), debirokratiziral in digitaliziral zdravstveni sistem s poudarkom na primarnem zdravstvu in dodatno finančno stimuliral medicinski kader.

Drugo poglavje zdravstvenega dela koalicijske pogodbe vključuje področja ureditve pacientovih pravic, izvajanja zdravstvenih storitev, financiranja zdravstvenega sistema, kadrov v zdravstvu, dobrega upravljanja zdravstvenega sistema, dolgotrajne oskrbe, paliativne oskrbe, duševnega zdravja, zdravstvene preventive ter alternativne in komplementarne medicine. Foto: Profimedia Zdravnik

Bodoča koalicija si je zadala cilj, da ustanovi urad pacientovih pravic, ki bo zagotavljal boljše zakonsko varstvo pacientov. Pro bono ambulante bodo vključili v javno zdravstveno mrežo in odprli sklad za izjemne primere v primeru nujne potrebe po zdravljenju redke bolezni posameznika v tujini.

Uvedli bodo enotni informacijski sistem na primarnem, sekundarnem in terciarnem nivoju zdravstva ter na vseh nivojih opredelili boljše materialne in prostorske standarde dela v zdravstvu. Avtomatizirali bodo napotovanje pacientov k specialistom po kriterijih najkrajše čakalne vrste in oddaljenosti od prebivališča. Sistemsko nameravajo izboljšati dejavnost helikopterskega reševanja v Sloveniji.

Nič več zdravnikov 'dvoživk'

S spremembo zakona o zdravstveni dejavnosti bo odpravljeno popoldansko delo zdravnikov pri zasebnih izvajalcih zdravstvene dejavnosti in koncesionarjih, uvedli bodo konkurenčno prepoved dela.

Do konca leta 2024 bodo pripravili celovito prenovo financiranja zdravstvenega sistema, ki bo vsebovala tudi ukinitev po njihovi oceni nepravičnega in neučinkovitega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Želijo si, da bo do leta 2030 za zdravstveni sistem vključno z investicijami namenjeno 12 odstotkov bruto domačega proizvoda.

Napovedujejo odpravo porušenih plačnih nesorazmerij, nagrajevanje motivacije in rezultatov dela, spodbujanje integracije zdravstvenih delavcev in njihovih družinskih članov v okolje z dostopnejšimi vrtci, šolami in stanovanji za mlade zdravnike. Koalicijska pogodba predvideva tudi uvedbo kadrovskega štipendiranja na področju vseh zdravstvenih programov v srednjih šolah in na fakultetah.

Zavzemali se bodo za učinkovitejše vodenje in upravljanje državnih in občinskih zdravstvenih zavodov z učinkovitejšo porabo sredstev. Pri tem napovedujejo centralizirano naročanje zdravstvenega materiala z uvedbo enovitega sistema na nacionalni ali regionalni ravni. Kot dodajajo, bi potrebovali tudi nov register referenčnih cen zdravstvenega materiala in opreme. Napovedujejo ustanovitev Nacionalne agencije za razvoj, investicije in kakovost v medicini, ki bo nadzirala kakovost investicij na nacionalni in regionalni ravni.

Sistemsko nameravajo urediti področje dolgotrajne oskrbe ter povečati dostopnost in izbirnost zdravstvenih storitev v domovih starejših občanov. Poskrbeli bodo za večjo regionalno dostopnost paliativne oskrbe in po zgledu referenčnih ambulant na primarnem nivoju organizirali posebne paliativne ambulante.

Koalicijska pogodba predvideva posodobljen zakon o duševnem zdravju. Poskrbeli bodo za boljši nadzor izvajalcev psihoterapevtskih storitev in se zavzemali za dostopnejšo mrežo centrov duševnega zdravja.

Razširiti nameravajo dostopnost preventivnih programov ter preučiti možnosti davčnih in regulatornih omejitev vsebnosti sladkorja.

Področje alternativnega zdravljenja bodo uredili po modernih evropskih standardih in zagotovili nadzor nad izvajanjem teh dejavnosti, napovedujejo.

Implementirali bodo tudi nadzorovano rabo konoplje v medicinske namene. Za potrebe slovenskega javnega zdravstva bo pridelavo organizirala država, je še razvidno iz programskega dela koalicijske pogodbe.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 43

  • 09:06 16. Maj 2022.

    mb ortopedija ima najdaljse cakalne dobe, tam pa ima eden od zdravnikov 6 dovoljenj za delo izven maticne ustanove, kar …

  • 15:11 15. Maj 2022.

    Čakalne vrste se ustvarjajo zaradi slabega dela na primarni ravni, ker te osebni zdravnik za najmanjšo figo pošlje k specialistu …

  • 12:41 15. Maj 2022.

    In potem pričakujete zmanjšanje čakalnih vrst, malo morgen, vsak, kateri bo imel možnost bo šel v tujino za dobro plačilo, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.