Ivan Gale odgovarja Podobniku, ta ga vabi na soočenje

Foto: Posnetek zaslona
Foto: Posnetek zaslona
Ivan Gale se je odzval na navedbe Marjana Podobnika v zvezi s sklenitvijo posla s podjetjem Dobnik Trade.
Oglej si celoten članek

Predsednik SLS Marjan Podobnik je potrdil, da je posredoval pri izbiri ponudnika za dobavo mask, kar so razkrili v četrtek v oddaji Tarča. Podobnik je kasneje pojasnil, da je "to storil zaradi skrajne ogorčenosti, ker je zaradi zavlačevanja prišlo do enomesečnega zamika pri dostavi kakovostnih mask po najugodnejši ceni". 

Na Podobnikove očitke se je odzval Ivan Gale, ki je razkril dogajanje, povezano z naročanjem mask in ventilatorjev. Kot je v odzivu za RTV Slovenija zapisal Gale, želi pojasniti okoliščine v zvezi s konkretnim poslom, "ki je tudi edini, pri katerem ne gre za ventilatorje in je bil plačan avans". 

Afera maske Žvižgač: Pritiskali so na nas, grozili in vpili naj nakažemo denar

Na Zavod za blagovne rezerve so 16. marca prejeli elektronsko sporočilo z naslova javne uslužbenke na MGRT v imenu gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Posredovali so jim kontakt do takoj dosegljivih več kot 2 milijona mask v Turčiji. Kontakt je bil posredovan z elektronskega naslova Marjana Podobnika. Gale pojasnjuje, da je temu sledilo večkratno spreminjanje ponudbe. Podobnik naj vi klical na zavod in grozil direktorju zavoda z izgubo službe ter s predsednikom vlade in gospodarskim ministrom. Dva dni po prejetem sporočilu je bila izdana naročilnica, ki so jo še isti dan preklicali. Pogodbo za dobavo omenjenih mask so sklenili 18. marca. "Kljub izrecnemu nestrinjanju vodje finančne službe zavoda, da se plačilo avansa zavaruje z vsem svojim premoženjem (zavod sicer zahteva bančno garancijo za vračilo avansa, v primeru plačila avansa), je bil dne 20. 3. 2020 na osnovi naloga za plačilo podjetju nakazan avans v višini 597.800,00 EUR)." 

Brez dlake na jeziku Kacin: Gale ni noben žvižgač

Rok za dobavo blaga je bil 31. marec, a ga podjetje do takrat ni dostavilo. Prvega aprila so zato sklenili dodatek k pogodbi za podaljšanje roka do 15. aprila. Pripravljen je bil tudi drugi dodatek za vnovično podaljšanje do 21. aprila, ki ga je dobavitelj tudi podpisal. "Soglasja k temu dodatku zavod ni prejel. In zakaj je zavod upravičeno sklepal, da mask ne bo v Sloveniji do 15. 4. 2020? Zato ker je zavod dne, 13. 4. 2020 od dobavitelja prejel elektronsko sporočilo, da je blago v Luksemburgu že od 10. 4. 2020, nato pa je od dobavitelja dne, 14. 4. 2020 prejel elektronsko sporočilo, da je blago dne, 12. 4. 2020 zapustilo Kitajsko," pojasnjuje Gale. 

Gale je zapisal, da je bil dobavni rok bistvena sestavina pogodbe in da je bilo v takrat veljavni pogodbi določeno, da v primeru, da dobavitelj ne dobavi blaga do roka, pogodba avtomatično preneha veljati. "Kljub temu sem se odločil, da maske prevzamemo 16. 4. 2020, po izteku pogodbe. Zavod je bil namreč izpostavljen tveganju, da plačanega avansa ne bi prejeli vrnjenega, pa tudi maske je država potrebovala," je dejal. Direktorica podjetja je Galetu, kot pravi, že konec marca govorila o težavah z dobavami.  

Foto: Epa Respiratorne maske N95

Gale se zato sprašuje, kaj je Marjan Podobnik mislil, ko je govoril o počasnem delu državnih uradnikov. "Verjetno mu je to natvezila direktorica dobavitelja, g. Podobnik pa se pred javnim obtoževanjem ni prej pozanimal pri meni osebno ali drugih uslužbencih zavoda. V pisni korespondenci danes mi je še dejal, če se mi sanja, kaj sem mu naredil. Seveda se mi sanja, kaj sem naredil. Razkril sem način njegovega delovanja. Razumem pa, da to boli. To sem mu tudi napisal, pa tudi, da naj sam skuša razumeti, kaj so skušali oz. so storili drugi meni in mojim sodelavcem, posredno pa tudi vsem Slovencem. Tudi z njegovo pomočjo," je zapisal Gale. 

"G. Podobnika tudi javno sprašujem, ali se je tako goreče zavzemal za dobavo mask v občino, v kateri sam prebiva? V občino, v kateri je bila uradno potrjena ena izmed prvih okužb s koronavirusom in v kateri so za koronavirusom zboleli tudi nekateri člani občinskega sveta. Zakaj ni župani občine Slovenska Bistrica predlagal, da naj občina sama sklene pogodbo z dobaviteljem Dobnik Trade d. o. o.? Zakaj je urgiral preko ministra Počivalška? Zakaj je grozil g. Antonu Zakrajšku?" Podobnika javno sprašuje Gale. 

xxx

Podobnik Galeta vabi na soočenje

Pod objavo Galetovega odziva na Facebook profilu oddaje Tarča se je oglasil tudi Marjan Podobnik. "Do sinoči sem verjel, da je Ivan Gale pošten, a naiven človek, ki ne ve, kako ga zlorabljajo za podlo obračunavanje z Vlado RS, ostali v Tarči pa smo bili kolateralna škoda. Po najinem dopisovanju, po njegovi nepripravljenosti za pogovor, nepripravljenosti za soočenje, po klicih številnih o izkušnjah z njim in po tem objavljenem odgovoru, polnem neresnic, zavajanj in zlonamernih insinuacij pa žal ugotavljam, da gre za pokvarjenega človeka, ki hlini iskrenost in odprtost, ki očitno sovraži sedanjo vlado in tiste, ki jo podpiramo in ga čisto nič ne moti, da na osnovi uporabe njegovih na videz pogumnih žvižgov nekateri MSM ponovno uprizarjajo politične umore nedolžnih," je zapisal Podobnik. 

Podobnik je Galeta pozval na javno soočenje. Predlagal je soočenje prek videokonference ali v živo v torek, 28. aprila ob 12. uri. "Soočenje je pripravljen izpeljati časopis Slovenec, lahko pa predlagate katerikoli drug medij, drug dan ali drugo uro," je Galetu sporočil Podobnik. 

Slovenija "Če bi bilo potrebno, bi še enkrat nahrulil ljudi"

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 28

  • 22:47 30. April 2020.

    Raznim Zokijem javnost odpušča milijone in milijone pokradenih in neplačanih kreditov, propadlih podizvajalcev itd., Podobnika bi pa not tlačili, ker …

  • 22:45 30. April 2020.

    Podobnik je zrihtal maske po 49 centov, Gale pe je dajal biznis SD-jevski firmi za 90 centov, ko so bila …

  • 17:12 27. April 2020.

    Tale Gale je neveden ali pa nastavljenec globoke države, kaj vse počne v dobi , ko je dobava res loterija …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.