Zamrznili Sledilnik Covid-19: To se zgodi, ko ni več podatkov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V času, ko mineva leto dni od prvega potrjenega primera okužbe z virusom SARS-CoV-2 pri nas, vidimo, kako pomembni so dostopni in jasni podatki.
Oglej si celoten članek

Podatke o epidemiji covida-19 v Sloveniji že skoraj leto dni zbira številna ekipa Sledilnika, ki ga je oblikoval Luka Renko. Na spletni strani so na voljo tako podatki o številu novo potrjenih primerov, aktivnem številu okužb, spremljamo lahko krivuljo epidemije po posameznih regijah, rezultate raziskav odpadnih voda, stanje v slovenskih šolah in še mnogo več.

"Projekt smo začeli iz nuje in potrebe, saj razumemo, da ni bil noben javni zdravstveni sistem na svetu v resnici pripravljen na razsežnosti pandemije in posebnosti širjenja koronavirusa. V letu dni se je izkazalo, da so javno dostopni, transparentni, nazorni in vizualizirani podatki v krizah ključni za oblikovanje ukrepov javnega zdravja in omejevanja širjenja virusa," so zapisali na spletni strani.

Težava pa nastopi, če podatki niso dostopni. Ekipa Sledilnika zato opozarja, »da smo brez dobrih podatkov slepi, čeprav jih vidimo«. Nekateri podatki, za katere vedo, da se zbirajo, ki so že anonimizirani in bi bili uporabni, namreč še vedno niso dostopni. En tak primer, na katerega so v preteklosti že opozarjali, je podatek o številu pozitivnih na hitrih testih, ki morajo nato na potrditveni test z metodo PCR.

Odločili so se prikazati, kaj to v praksi pomeni. Medtem ko so podatki na njihovi spletni strani vidni in lahko razberemo, kakšni so bili rezultati testiranj v torek, kakšna je primerjava po dnevih v tednu itn, pa ne moremo sami izbirati, katere prikaze želimo videti in za katero časovno obdobje. Podatke torej vidimo, a smo kljub temu "slepi".

Foto: zajem zaslona Sledilnik covid-19

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.