To so napovedi delodajalcev za prihodnje leto

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Raziskava Zavoda RS za zaposlovanje.
Oglej si celoten članek

Delodajalci v Sloveniji za prvo polovico leta 2023 napovedujejo 2,6-odstotno rast števila zaposlenih in predvidevajo približno 36.300 zaposlitev. Na drugi strani se neskladja na trgu dela poglabljajo, težave z iskanjem kadra tudi v prihodnje pričakuje dobra polovica delodajalcev, je pokazala raziskava Zavoda RS za zaposlovanje.

Najpozitivnejše napovedi glede gibanja zaposlovanja so v gradbeništvu, gostinstvu, drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih ter v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih, kažejo rezultati najnovejše raziskave Napovednik zaposlovanja, v kateri je oktobra in novembra sodelovalo več kot 2800 delodajalcev z desetimi ali več zaposlenimi iz vse Slovenije.

Na trgu dela vse več neskladij

V prihodnjega pol leta bodo najpogosteje iskani delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, varilci, vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, zidarji, prodajalci in natakarji.

S pomanjkanjem ustreznih kandidatov za zaposlitev se je v preteklih šestih mesecih soočala več kot polovica delodajalcev (56,8 odstotka). V skupini velikih delodajalcev se jih je s pomanjkanjem ustreznih kadrov srečevalo več kot 80 odstotkov.

Podatki še kažejo, da se neskladja na trgu dela poglabljajo, težave delodajalcev z iskanjem kadra so vse pogostejše, pravijo na zavodu. Dobra polovica delodajalcev (53,9 odstotka) tudi v prihodnje pričakuje težave z iskanjem kadra. Najbolj zaskrbljeni so delodajalci iz gostinstva ter zdravstva in socialnega varstva, kjer jih skoraj tri četrtine v prihodnosti pričakuje težave z iskanjem kadra.

dezurni@styria-media.si

Slovenija S temi številkami se radi hvalijo, a zavajajo

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • mb
    12:44 20. December 2022.

    Glede na to, da delodajalci vedno iščejo kader za mizerne plače, bodo še dolgo imeli težave. g.Pahorju je 3000€ premalo, …

  • 11:09 20. December 2022.

    Delodajalci, ki imajo težave z zaposlitvijo naj težavo odpravijo v odnosu do svojih zaposlenih. Dosti let so rekli delavcu, ki …

  • 10:18 20. December 2022.

    Raziščite raje, zakaj VELIKA VEČINA delodajalcev, ko jim pošlješ prošnjo za delo reče NE!!! Hvala!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.