Policija razkrila, kaj je pokazala preiskava v zadevi Štajerska varda

Foto: Sobotainfo.com
Foto: Sobotainfo.com
Po današnjih hišnih preiskavah, povezanih z zborovanjem Štajerske varde v začetku septembra, sta dve osebi še vedno v pridržanju. Vsaj enega - neuradno prvoosumljenega Andreja Šiška - naj bi privedli tudi pred preiskovalnega sodnika.
Oglej si celoten članek

Na petih hišnih preiskavah "Štajerske varde" so kriminalisti - sodelovalo jih je okoli 40 - zasegli dokaze, ki potrjujejo sume kaznivih dejanj. Med zaseženimi predmeti so tako med drugim tudi majice, podkape, navodila za ravnanje ob prihodu na kraj zborovanja, pištola, za katero še ugotavljajo izvor, in okoli pol kilograma prepovedane droge (konoplja). Dvema osebama so odvzeli prostost in zanju odredili pridržanje. Prvoosumljenega, neuradno Andreja Šiška, bodo zelo verjetno privedli tudi pred preiskovalnega sodnika. 

Že iz objav z zborovanja, ki so zakrožile po družbenih omrežjih, je razvidno, da je osumljenec s pozivi ščuval k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države, udeležence pa je pozival tudi k izpolnitvi njegovih pozivov. Iz fotografij in video posnetkov je tudi razvidno, da je osumljeni posedoval jurišno puško, kalašnikovko, ki vojaško orožje in njehova posest posameznikom ni dovoljena.

Drug osumljeni pa je pri zborovanju sodeloval na način, da je novačil k udeležbi zborovanja.

Pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Boštjan Lindav je povedal, da se z današnjimi preiskovalnimi dejanji del predkazenskega postopka zaključuje, a jih še čaka zbiranje obvestil in preverjanje zbranih postopkov. 

V "postroj" prostovoljno ali ne?

V preiskavi navedenih kaznivih dejanj so kriminalisti ugotovili, da je bil določen del oseb, ki so bile 1. septembra 2018 prisotne na zborovanju v gozdu pri Janhovi na območju Apač, s strani organizatorjev zaveden, zato policisti pozivajo vse osebe, ki bi karkoli vedele o tem dogodku, da se javijo na najbližji policijski postaji, pokličejo na 113 ali anonimni telefon policije 080-1200.

"V prvi vrsti nas zanima, ali so bile te osebe tam prostovoljno ali so bile zavedene," je povedal vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor Robert Munda in dodal, da so nekatere osebe šele na mestu ugotovile, kaj se dogaja in na kakšen zbor so prišle. Ne more pa jamčiti, da osebe ne bodo kazensko odgovorne. 

Policija ne razpolaga z informacijami, da bi bili vpleteni policisti, kot je med drugim zaokrožilo v javnosti, a vseeno v zvezi s tem poteka notranjevarnostni postopek. A po do zdaj zbranih informacijah - tako policija - aktivnih policistov in vojakov med udeleženci zbora ni bilo. Imajo že določen seznam oseb, ki so se "postroja" udeležili, a imena še preverjajo. Dogodka naj bi se sicer udeležilo okoli 60 oseb.

Kakšne so zagrožene kazni?

Za kaznivo dejanje ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s prvim odstavkom 359. člena KZ-1 je zagrožena kazen zapora do pet let, za nedovoljeno proizvodnjo in promet orožja ali eksploziva po 307/1 KZ-1 kazen zapora od šest mesecev do pet let, za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po čl. 186/1 KZ pa od enega do desetih let zapora.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 15:20 6. September 2018.

    Vauuuu, ekspreeeesssss. Kaj ko bi tako hitro potekale presikave za razne tajkunčke in vladne kljukce? Aja... ne gre. Tisti, ki …

  • 14:50 6. September 2018.

    tko hitr preiskave pa še ne....odkrili pa so svojo nesposobnost

  • 14:02 6. September 2018.

    Odkrili so moj k...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.