To so poslanci, ki so našli novo službo, ostali še kar prejemajo nadomestilo

Foto: Državni zbor/Sušnik Matija
Foto: Državni zbor/Sušnik Matija
24 poslancev ne uspe najti nove službe. Ali jo sploh iščejo?
Oglej si celoten članek

Podatki seznama upravičencev nadomestila po prenehanju mandata kažejo, da so v poletnih mesecih, juliju in avgustu, novo zaposlitev našli trije poslanci, ostali pa službe niso našli ali pa je sploh niso iskali in še naprej nadomestilo poslanske plače.

Poslansko nadomestilo naj bi poslancu državnega zbora, pomagalo premostiti čas, v katerem bo našel novo zaposlitev ali se upokojil. Ali dejansko išče zaposlitev, ne preverja nihče. 

Novo zaposlitev je našel najmlajši poslsnec prejšnjega sklica, poslanec LMŠ Nik Prebil. Zaposlil se je kot mlajši svetovalec v podjetju Herman&partnerji, ki se ukvarja s poslovim svetovanjem in komunikacijo. Nik Prebil je nadomestilo prejemal od 14. 5. 2022 do 31. 7. 2022. 

Nekdanji poslanec Levice, ki je nato prestopil k SD Franc Trček, je poslansko nadomestilo prejemal do 17. julija, na spletu ga najdemo kot izrednega profesorja na FDV. 

Za poslansko nadomestilo je prosilo 37 poslancev nekdanjega sklica parlamenta, po štirih mesecih nadomestilo prejema še 24 poslancev. 

Od zadnjega avgusta pravic po prenehanju mandata ne koristi več Dušan Šiško, nekdanji poslanec SNS. Šiško je spomladi izstopil iz Jelinčičeve stranke in napovedal neodvisno kandidaturo za župana Krškega. 

24 poslancev še dobiva nadomestila plače

Od 14. maja do danes nove zaposlitve ni uspelo najti kar nekaj nekdanjim poslancem, ki bodo, če se jim vmes ne uspe zaposliti, naslednjega pol leta prejemali nadomestilo poslanske plače. Med njimi je nekdanji predsednik DZ Igor Zorčič, ki je bil kot predsednik državnega zbora najbolje plačani poslanec v državnem zboru in je prejemal za redno delo 5.724 evrov bruto plače. Po zaključku mandata mu, kot tudi ostalim, pripada 80 odstotkov plače. 

Davkoplačevalci še vedno plačujemo poslanska nadomestila za nekdanje poslance SDS Jureta Ferjana, Lidijo Ivanuša, Leona Merjasca, Janeza Moškriča, poslanca NSi Andreja Černigoja, poslanca SAB Marka Bandellija, poslanko Konkretno (pred tem SMC) Moniko Gregorič in Gregorja Periča, za poslance LMŠ Braneta Golubovića, Jerco Korče, Aljaža Kovačiča, Igorja Pečka in Andrejo Zabret, poslanca SD Gregorja Židana ter za poslanca Levice Primoža Siterja, poslanca SNS Janija Ivanušo ter poslanca poslanske skupine DeSUS, ki je sicer iz stranke izstopil, Roberta Polnarja.

Nekdanji poslanec Konkretno Igor Zorčič, poslanca SDS Marko Pogačnik in Marjan Pojbič, nekdanji poslanec LMŠ Jani Möderndorfer lahko nadomestila prejemajo do maja prihodnje leto, nepovezani poslanec Jurij Lep pa do aprila prihodnje leto.  

Poslanci, ki so imeli več mandatov, nadomestilo plače prejemajo tudi dlje kot pol leta. Za vsak mandat se jim pravica podaljša za tri mesece, vendar skupaj ne več kot šest mesecev. Za do šest mesecev podaljšajo pravico tudi poslancem, ki so tik pred upokojitvijo. 

Do februarja prihodnje leto imajo tako pravico do nadomestila nekdanji poslanec SAB Branislav Rajić, poslanka Levice, ki je tik pred koncem mandata iz stranke izstopila, Violeta Tomič. 

Dokazovati, da išče delo, poslancu ni treba

V času prejemanja nadomestila poslancem teče delovna doba, zakon pa ne predvideva, da bi moral poslanec na kakršen koli način dokazovati, da aktivno išče delo. Za pridobitev nadomestila mora poslanec predložiti dokazilo, da vrnitev na delovno mesto ni mogoča in  da s prejšnjim delodajalcem nima sklenjenega sporazuma o mirovanju delovnega razmerja. Podati mora izjavo, da zaradi objektivnih okoliščin ne more dobiti druge ustrezne zaposlitve, in predložiti potrdilo, da ne izpolnjuje minimalnih pogojev za starostno pokojnino.

Za preverjanje ni pravne podlage

Čeprav poslancu pravica do nadomestila pripada, ker "ne more nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve", pa mandatno-volilna komisija po izdaji odločbe ne more preverjati dejstev v zvezi z aktivnim iskanjem zaposlitve, ker, kot pojasnjujejo v parlamentu, "za to nima pravne podlage".

 

 




 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 14:02 12. September 2022.

    Zakon o delovnih razmerjih in vse ostala azkonodaja v zvezi z iskianjem zaposlitve bi morala veljati tudi za poslance - …

  • 10:50 12. September 2022.

    Ljerko Bizilj pofprašajte kako se tej reči streže !! Radio Salamon, sp. Črnuče.. pa tako naprej

  • 08:36 12. September 2022.

    Samo en ničvrednoi poslanec je dražji kot zdravstvo pucat gozd čistiti kanalizacijo bone za javno kuhinjo več pa niso naredili …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.