"To so storili, da oblatijo moje ime"

Foto: PrtSc
Foto: PrtSc
Predsednik vlade Robert Golob se je odzval na razkritje Mladine glede predkazenskega postopka, ki teče proti njemu.
Oglej si celoten članek

"Nič ne vem o tem, izvedel sem iz Mladine," je dejal premier Robert Golob.

Specializirano državno tožilstvo je za Mladino potrdilo, da vodi predkazenski postopek zoper Gen-I in njegove odgovorne osebe, med katerimi naj bi bil nekdanji prvi mož Gen-I in sedanji premier Robert Golob.

Po neuradnih podatkih policisti pod vodstvom specializiranega državnega tožilstva zbirajo informacije v zvezi z očitki, ki so se v javnosti pojavili že pred parlamentarnimi volitvami, in sicer glede domnevno spornega poslovanja hčerinske družbe Gen-I iz Beograda. Ta naj bi denar na podlagi svetovalnih pogodb nakazovala nekemu podjetju v Črno goro. 

Golob: "To me sploh ne skrbi"

"Še v predvolilnem času je bilo cel kup različnih poskusov, da bi me diskreditirali preko represivnih organov," je povedal Golob. "Sanja se mi ne, za kateri primer tukaj gre. Če me bodo pozvali, bom sodeloval, doslej pa me nihče ni obvestil o nobenem od teh postopkov."

"Postopki so bili sproženi, preden sem postal mandatar, da oblatijo moje ime. Saj niso niti skrivali, kje vse so sprožali postopke, v katerih državah, s katerimi službami. In tako, kot me ni skrbelo takrat, me ne skrbi zdaj, verjamem v pravno državo in se veselim, da bo pravna država odločala o teh postopkih in tistih, ki so podali te ovadbe," je Golob dejal na novinarski konferenci, na kateri je skupaj s predsednikom republike Borutom Pahorjem spregovoril o podelitvi statusa kandidatke EU Bosni in Hercegovini.

"Muženič je bil razrešen nezakonito"

Kot je znano, je v.d. direktorja policije Boštjan Lindav v poročilu o domnevnih političnih pritiskih navedel, da se je Golob zavzel za vrnitev Darka Muženiča na čelo Nacionalnega preiskovalnega urada, kar bi bilo lahko povezano s predkazenskim postopkom, ki ga proti Golobu vodi ta urad. 

"Gospod Darko Muženič je bil ena prvih žrtev prejšnje vlade. Prejšnja vlada ga je razrešila na način, ki je bil nezakonit. To ni moja ugotovitev, to je ugotovilo sodišče, ki je to odločbo odpravilo. Vmes je bil podan podobno nezakonit predlog na evropsko sodišče," je pojasnil Golob. "Gre za človeka, ki ga niti ne poznam, človeka, ki je bil razrešen z namenom, da politika prevzame ta položaj. Moj poziv obema je bil, da se odločitev sodišča implementira čim prej." 

"Ko sodišče nekaj odloči, je treba to spoštovati in ne se izmikati tako, da ne sprejemaš pošte, ne spoštuješ razsodb, ali se označiš za žrtev," je dejal Golob. "Nisem zahteval, izrazil sem pričakovanje, da se razsodba implementira."

Golob je spomnil, da je sodišče odločilo tudi, da je razrešitev direktorice televizije Natalije Gorščak nezakonita, vendar je prav tako niso vrnili na to mesto. "Ker očitno v naši državi obstaja mehanizem, da se temu izogneš, ne sprejemaš pošte, zavlačuješ s pritožbami. S procesnimi manevri se lahko izogneš roki pravice. In moj poziv je bil, naj se procesni manevri ne izvajajo, naj se razsodba sodišča implementira."

"Milović je delil svojo izkušnjo"

Glede sodelovanja nekdanjega specialca Miloša N. Milovića pri organiziranju varnostne službe za predsednika vlade, glede katerega je protikorupcijska komisija ugotovila možnost tveganja, da bi kot oseba, ki ni v delovnem razmerju z vlado, lahko podal notranje informacije nepooblaščenim osebam, je Golob je spomnil, da je preiskava Knovsa pokazala, da v policijski dokumentaciji niso opazili možnosti dostopa do pomembnih informacij s strani Miloviča. 

"Gospod Milović ni svetovalec in tega pooblastila nima, delil je svojo izkušnjo, bil je sedem let vodja natančno take službe, kot jo imam jaz. To, da je delil to izkušnjo, je zame dragoceno, danes je namreč vse zapustil zgodovinski spomin in menijo, da je samo sistem, kot je veljal pod prejšnjo vlado, edini sprejemljiv," je ponovil Golob.  

"Seveda je zakonito narediti tudi drugače, vendar tega ni izpeljal nihče zunanji, še najmanj gospod Milović, to so izpeljale ustrezne službe," je glede prenosa njegovega varovanja na sekretariat vlade ponovil premier. 

Glede novega ministra nič novega

Golob je pojasnil še, da se glede novega ministra za notranje zadeve še ni pogovarjal z nikomer. "Odstop ministrice nas je vse presenetil," je povedal Golob. "Kandidatko ali kandidatko bomo skušali najti v rokih, zaenkrat nobenega imena nimamo."

Več sledi ...

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 69

  • 13:46 18. December 2022.

    Ta veliki osamosvojitelj in veliki državnik pa čez 23% na volitvah ne pride! Tako zelo mu vsi Slovenci zaupajo. Zaupajo …

  • 12:08 17. December 2022.

    Mr. Taubi je bil "blaten" že pred nastopom mandata.

  • 06:06 17. December 2022.

    Komunajzerji so se zelo zgodaj začeli žreti med sabo. Neprecenljivo. Šarec je vrgel puško v koruzo, kaj bo taubi vrgel? …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.